Новини
Інфраструктура

На Хмельниччині завершується будівництво найбільшого в області шкільного укриття

Одне із найбільших на Хмельниччині бомбосховищ завершують будувати у Городку. Його загальна потужність – тисяча осіб. Цим укриттям користуватимуться учні, вчителі та технічні працівники двох найближчих навчальних закладів, у яких немає своїх сховищ.

Будівництво у 1440 квадратних метрів стартувало влітку минулого року. Нині підземна монолітна споруда найвищого класу безпеки майже завершена.

Зараз вже йде завершальний етап, тому що ми, слава Богу, вийшли з усіх бетонних робіт, з цього армування, тобто самі такі дороговартісні об’ємні роботи, в принципі закінчені. У відсотковому співвідношенні, я напевно не скажу, скільки це буде. Якщо відштовхуватися від угоди, яка у нас закінчується в першому півріччі цього року, ми сподіваємося роботи виконати значно раніше, – прокоментував перший заступник Городоцького міського голови Артур Косінський.

Загальна вартість об’єкта – 48 мільйонів гривень. Проєкт реалізується за умов співфінансування місцевих органів самоврядування та державного бюджету.

Левова частка – це субвенційні кошти, державні кошти. 21,5 мільйона нам держава в рамках субвенції надала, решта – це кошти місцевого бюджету. Кошти вже виділені, кошти є, – додав Артур Косінський.

Поки триває війна, приміщення використовуватиметься, як сховище. Плани на майбутнє – споруда слугуватиме і укриттям, і цокольним приміщенням гуртожитку, який хочуть побудувати у рамках реформи освіти.

Цей проєкт – споруда цивільного захисту, так зване бомбосховище – це тільки перший етап, тому що вона буде слугувати фундаментом для гуртожитку зверху. Це в рамках вже іншого проєкту. Ми розуміємо – буде перемога, звичайно, буде наша перемога, і ми далекі від того, щоб ці кошти просто “закопувати”. Тому тут відразу проєктується спортивна зала, актова зала, тематична зала, відеотека. По-перше, там можна буде проводити повноцінний навчальний процес у разі повітряної тривоги, а після нашої перемоги, звичайно, вона буде використовуватися на повну потужність, разом з гуртожитком, який ми сподіваємося буде побудований зверху. Там будуть і душові, і пральні тощо, – додав Артур Косінський.

Новозбудоване укриття у Городку матиме кілька входів, противибухові двері та потужну вентиляцію.

Відео – канал Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook