Новини
Події

Представники єврейської громади міста вшанували пам’ять жертв Голокосту (ФОТО)

27 січня світ згадує понад 6 мільйонів безневинних жертв злочинів нацистської Німеччини. Шість років у Хмельницькому мітинг-реквієм юдейська громада проводить поруч з барельєфом, створеним у 2019 хмельницьким художником Володимиром Карвасарним.

Мистецький твір зведений у вигляді стилізованого факела, з якого на нас дивляться лики жінок, старців, чоловіків – всі вони палають у вогні Голокосту. Цей мистецький прийом був обраний автором не випадково, адже в івриті є ще одне слово, яке означує політику знищення євреїв в період з 1933 по 1945 рік. Це слово «Шоа», що буквально перекладається як «всеспалення».

Місце для встановлення пам’ятного знаку було обрано не випадково, адже саме з сучасної вулиці Вайсера брала початок межа Проскурівського гетто у 1941-1942 роках. Як зауважив член єврейської громади Семен Мільман, ще одним пам’ятником про ці історичні події є будівля навпроти барельєфу, в якій сьогодні розташована перукарня. Цей будинок на час існування гетто слугував комендатурою, саме в цих стінах вирішувалась доля життя людей.

Традиційно до всіх місць поховання юдеї приносять не квіти, а камені. За законом Тори, саме з цих каменів після приходу Месії праведниками, які воскресли, буде відбудований Новий Храм спасіння цього світу. Тож саме з каменями на траурний мітинг завітав один з чотирьох нині живих в’язнів Проскурівського гетто Юхим Думер:

В моїх руках книга з життєвими історіями людей, які вийшли живими з гетто. Я був одним з них. Сьогодні мені 89 років, і після пережитого пекла Другої Світової війни, щодення у гетто, болю втрат я ніколи не думав, що житиму за часів другого Голокосту. Але я впевнений, що зло, як і понад 70 років тому, буде подолане. Тільки так у славу свободи і волі!

Крім членів громади, молодих активістів та волонтерів Хмельницького благодійного фонду «Хесед Бешт» до мітингу приєднались керівники області – заступниця начальника ОВА Оксана Андрейчик та заступник голови обласної ради Валентин Соколюк.

Всі виступаючі на пам’ятній події говорили про спільне в історії двох народів, яких і сьогодні єднає українська земля. Сьогодні ми маємо ворога, який намагається повторити катастрофу гуманізму. В цій боротьбі пліч-о-пліч українці та євреї – люди, які прагнуть жити у вільній країні! «Ніколи знову» – гасло, відоме не всім народам, але має знайти розуміння й закарбування у нашій свідомості.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook