Новини
Екологія

Майже 12 тонн шишок планують зібрати у лісах Хмельниччини

У володіннях Подільського лісового офісу, розташованих на у Хмельницькій, Чернівецькій та Тернопільській областях, цього року планують зібрати понад 29 тонн шишок. З них понад 11,5 тонн – на Хмельниччині.

Заготівля шишки – не така й легка справа, адже для цього потрібне спеціальне обладнання. Зокрема, вишка та драбина, аби дістатися до верхівки дерев. Найлегшим способом є збирання шишок з повалених дерев.

У лісах Хмельниччини лісівники збирають шишки на спеціальних лісонасіннєвих плантаціях. Це важливо зробити своєчасно, щоб насіння не висипалось. Наступний важливий момент насіннєвої справи – якісне перероблення. Спочатку шишки сортують, очищають від хвої та висушують. Далі у спеціальних барабанах витрушують насінинки та відокремлюють їх від “крил”. Наостанок відбувається повітряна очистка насіння від дрібних домішок.

На те, щоб переробити 60-80 кілограмів шишок, потрібно від 24 до 48 годин. Вихід насіння із шишки ялини та сосни становить два відсотки, адже висівається лише якісне і здорове зерно.

З одного кілограма шишки лісівники можуть отримати 10-12 грамів насіння сосни. Відібране насіння зберігають у закритих місткостях. Далі його висівають у лісових розсадниках і вирощують сіянці, з яких навесні висаджуватимуть ліси.

У 2024 році на Хмельниччині лісівники планують посадити 3 мільйони 800 тисяч дерев.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook