Новини
Екологія

Правоохоронець з Хмельниччини розповів про роботу на Херсонщині

Після підриву Херсонської ГЕС поліцейський з Хмельниччини Віктор Столяр разом з колегами вирушив на Херсонщину для документування наслідків вчиненого окупантами екоциду. Криміналіст розповідає, що у Херсоні жодного разу не чув, щоб хтось шкодував за «руським міром».

Майор поліції Віктор Столяр працює на посаді старшого спеціаліста-криміналіста слідчого управління ГУНП в Хмельницькій області. Коли влітку минулого року окупанти підірвали Каховську ГЕС, вирушив на Херсонщину в складі приданих сил для документування наслідків екоциду. У команді з Хмельниччини було 5 слідчих та 2 криміналістів.

Ворог стояв за 8-9 км від нас, тож працювати доводилось під постійними обстрілами,розповідає Віктор Столяр. — Коли ми перебували на одній із вулиць Херсона, сусідню обстріляли з окупованої території. Тоді були загиблі і поранені серед наших колег-рятувальників та комунальників, які ліквідували наслідки затоплення.

У рамках відкритого кримінального провадження за фактом екоциду правоохоронці збирали відповідні докази, фіксували наслідки підтоплень, документували ступінь пошкоджень житлових будинків, квартир, інших помешкань і споруд, опитували свідків та власників осель.

Особливо вражала безлюдність вулиць. У місті залишились здебільшого люди старшого віку. Молоді сім’ї з дітьми евакуювались, — продовжує поліцейський. — Херсонці під час затоплення допомагали один одному: люди на верхніх поверхах приймали сусідів з нижніх, ділились провізією та іншими необхідними речами.

У місті, охопленому великою водою, місцеві жителі не залишились сам на сам з бідою. По-перше, на евакуацію людей і ліквідацію наслідків були задіяні всі екстрені та комунальні служби. По-друге, на допомогу прийшло і чимало просто небайдужих людей.

У місті працювало багато волонтерів — як українців, так і іноземців. Місцевим роздавали продукти, засоби гігієни, одяг тощо. Приємно, що не забули і про друзів наших менших — волонтери привезли стільки корму, що його було більш ніж достатньо, — згадує криміналіст.

Віктор захоплюється стійкістю наших людей. Адже херсонці пережили окупацію, потім затоплення, постійно перебувають під обстрілами, але поліцейський жодного разу не чув, щоб хтось шкодував за «руським міром». Бо Херсон — це Україна. І перемога буде за нами! – переконаний правоохоронець.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook