Новини
Події

Меморіальні дошки в пам’ять про загиблих військових відкрили у селі в Хмельницькому районі

У селі Савинці, що на Ярмолинеччині, відкрили меморіальні дошки двом військовим – Андрію Оробчуку та Мар’яну Григор’єву. Розмістили пам’ятні таблички на фасаді місцевої гімназії, де навчалися захисники.

У часи, коли довелося стати у лави захисників, аби боронити Україну від російського вторгнення, обидва приєдналися до українського війська. А згодом – до лав війська Небесного… Як данину пам’яті і шани полеглим Героям сьогодні у Савинецькій гімназії відкрили меморіальні дошки з іменами наших земляків, – розповіли у Ярмолинецькій тергромаді.

Андрій Оробчук мешкав у селі Косогірки Ярмолинецької громади. Закінчив хмельницьке училище, здобувши фах столяра. Працював на будівництві. Упродовж 2016-2019 років служив у зоні АТО/ООС у складі 44 окремої артилерійської бригади імені гетьмана Данила Апостола. З початку повномасштабного вторгнення добровільно пішов до лав Збройних сил України. Служив у 53 окремій механізованій бригаді імені князя Володимира Мономаха на посаді заступника командира бойової машини – навідника-оператора. Загинув Андрій Оробчук 12 серпня 2022 року, отримавши вогнепальне осколкове поранення унаслідок російського артилерійського обстрілу у Донецькій області. Йому було 32. У військового залишилися мама, сестра та племінники.

Мар’ян Григор’єв народився 28 грудня 2001 року у селі Малий Карабчіїв, що на Дунаєвеччині. Згодом родина переїхала у село Соснівці. Після закінчення одинадцятого класу у Савинцях навчався у Хмельницькому професійному ліцеї № 8. Працював на різних роботах. На початку 2023 року Мар’яна Григор’єва мобілізували до лав Збройних сил України. Він служив старшим стрільцем у десантно-штурмових військах. Загинув Мар’ян Григор’єв 20 березня 2023 року на Донеччині під час виконання бойового завдання. Він назавжди залишиться 21-річним, повідомляє Суспільне.

Аби вшанувати пам’ять загиблих військових, біля навчального закладу зібралися учні та педагоги гімназії, рідні та близькі Героїв, мешканці Савинців і сусідніх сіл. Пам’ять земляків, які віддали життя за Україну, вшанували також заступник Ярмолинецького селищного голови Іван Березовський, начальниця відділу освіти селищної ради Руслана Гаврилюк, старости сіл Савинці і Косогірки – Юлія Кучер та Марія Боднар.

Молитву за спокій їхніх душ підніс благочинний Ярмолинецького округу ПЦУ протоієрей Миколай Ковалик. Після чого освятив пам’ятні плити.

Пані Галина і пані Марія – матері загиблих воїнів Андрія та Мар’яна – звернулися до присутніх зі словами, у яких струменіла безмежна материнська любов і глибока скорбота за своїми синами. І попри все – повага до їхнього звання воїнів-захисників.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook