Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому пільговиків просять оплачувати проїзд в комунальних автобусах

Після ракетного обстрілу 22 березня на маршрути у Хмельницькому виходить приблизно втричі менше тролейбусів. На чотирьох маршрутах електротранспорт тимчасово замінили комунальними автобусами. За відсутності у цьому транспорті валідаторів, хмельничанам, які мають е-квитки, доводиться оплачувати проїзд готівкою, причому, вдвічі дорожче. Оплачувати поїздки просять також пільговиків та власників проїзних.

За словами директора Хмельницького комунального підприємства “Електротранс” Сергія Бобуха, робота автобусів є затратнішою, саме тому платити просять усіх пасажирів. Звісно, пільговикам та тим, хто придбав проїзні, це не дуже подобається. Через це у салонах комунального транспорту час від часу виникають суперечки між пасажирами та кондукторами.

Зокрема, хмельничанка Наталя, яка придбала на березень проїзний для поїздок у тролейбусі, мала в автобусі таку ситуацію:

Кондуктор підійшла до мене й каже: “Оплачуйте проїзд”. А у мене є проїзний, тож, я так розумію, якщо немає тролейбуса, а замість нього пустили автобус, то я маю право їхати по проїзному. Але кондуктор мені каже: “Що це за видуми у вас?”. І хто це таке придумав, що я маю оплачувати, коли в мене проїзний – не розумію. Кажу їй: “Це ж сьомий маршрут і він їде по маршруту тролейбуса, то чого я маю платити?” Вона промовчала і нічого мені не сказала.

За словами Анни, однієї з кондукторок автобуса, пенсіонери, пільговики та власники проїзних дійсно можуть користуватися транспортом без оплати. Однак, якщо хмельничани мають можливість заплатити, їх просять це робити.

Автобус дуже збитковий. Ви ж бачите, тут немає нікого. Я проїхала майже коло, і всього 10 талончиків продала. Тому ми й просимо, аби хто може, щоб оплатив проїзд, бо завтра зовсім не зможемо виїхати. Ми не силуємо нікого, лише просимо, – розповіла кондукторка журналістам Суспільне Хмельницький.

Оплата проїзду пільговиками та пенсіонерами – вимушений захід, зазначає директор підприємства “Електротранс” Сергій Бобух:

“Видатки на обслуговування автобусів в рази вищі, ніж на тролейбуси. Механізму компенсації повної оплати поки що немає, тому ми вимушені були звертатись до громадян, щоб вони нам оплачували проїзд в повному обсязі. До п’ятниці, сподіваємося, тема оплати проїзду в громадському транспорті пільговими категоріями населення буде знята повністю. Ми не змушуємо платити, такої норми, щоб когось змусити з пільговиків платити, у нас немає, але має бути людське розуміння ситуації”.

Також він додав, що сьогодні, 26 березня, на маршрути планують випустити вдвічі більше автобусів, ніж у попередні дні – до 50 одиниць.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook