Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому власник кафе та перехожі не можуть “поділити” тротуар

Жителька мікрорайону Виставка скаржиться на власника кафе, який, за її словами, загородив частину тротуару на проспекті Миру. Каже, літній майданчик закладу збудований з порушеннями і заважає пішоходам. Жінка звернулася до управління архітектури та містобудування із проханням розв’язати проблему. Там відреагували на скаргу, і ще в жовтні минулого року повідомили, що власника майданчика попередять про необхідність демонтувати частину споруди. Проте досі на тротуарі нічого не змінилося.

Хмельничанка Раїса Глебова проживає у мікрорайоні Виставка. Жінка розповідає: близько 7 років тому на перехресті вулиці Панаса Мирного й проспекту Миру почали будівництво літнього майданчика для кафе. За словами хмельничанки, збудований він з порушеннями і заважає пішоходам.

В цьому місці неможливо ні двом візочкам, ні двом велосипедам, ні навіть пішоходам у годину пік, – розповіла журналістам МТРК Місто пані Раїса.

В управлінні архітектури та містобудування, куди звернулася жінка, на той момент порушень не виявили.

З часом власник кафе почав розширювати майданчик, а восени минулого року взявся закладати його плиткою, включно з частиною тротуару. Тож хмельничанка знову написала скаргу до управління.

Мені прийшла відповідь з архітектури, що вони власників бізнесу передали про зняття, щоб виступили з цього тротуару, – розповідає про подальші реакції влади Раїса Глебова.

Після звернення журналістів виконувачка обов’язків начальника управління архітектури та містобудування Юлія Музика підтвердила, що скаргу від Раїси Глебової отримували, та що в жовтні минулого року повідомили власника майданчика про необхідність демонтувати частину споруди.

Відповідно до схем паспорта прив’язки тимчасової споруди для провадження підприємницької діяльності, відкритий майданчик мав би бути встановлений до бортового каменю тротуару і не заходити на сам тротуар. Управлінням архітектури та містобудування було надіслано лист власнику відкритого майданчика щодо приведення його відповідність до паспорта прив’язки, – йдеться в коментарі.

Однак власник літнього майданчика каже, що не отримував такого прохання від управління, натомість переконує: тераса збудована без будь-яких порушень.

Не попереджали. Ми зробили ще років 7-8, зробили літній майданчик. Документи в нас є, так само ми посилаємось, з архітектурою узгоджено. Що жінці заважає, я не розумію. У нас постійно, що не будівництво, то такі активісти, які не розуміють, що вони хочуть, – каже власник кафе Юрій Карелін.

Вирішити конфлікт тут допоможе суд, каже адвокатка Руслана Слободенюк. Та спершу працівникам управління архітектури та містобудування необхідно встановити факт невиконання власником кафе зобов’язання про демонтаж майданчика.

Якщо не встановити факт того, що є якийсь самобуд або якесь невиконання вимоги закону про розташування саме літніх майданчиків – спочатку дійсно треба це встановити. Потім – припис, якщо є невиконання припису, то тільки тоді до суду, бо в іншому випадку суд може відмовити в позові як передчасному. І тільки тоді вже можна звертатися до суду, при чому в суді буде позов про те, щоб знести конструкцію і компенсація, – коментує юристка.

Та додає: Крім того, що буде позов до суду, на власника майданчика можуть скласти адміністративний протокол і накласти чималий штраф.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook