Новини
Офіційно

Керівник Хмельницького райуправління поліції розповів про криміногенну ситуацію в умовах війни

Понад 13 тисяч звернень за три місяці зареєстрували територіальні підрозділи поліції у місті Хмельницькому. Розкриття злочинів проти життя та здоров’я людей, виявлення фактів незаконного поводження зі зброєю – одні з головних завдань поліції, як і розкриття майнових злочинів, серед яких провідне місце посідають шахрайства.

Порівнюючи з поточним роком, на початку 2021 року, тобто до війни, звернень було набагато більше. Одна з причин – це комендантська година. У нічний період не працюють розважальні заклади, немає великих скупчень людей, відповідно і дзвінків до поліції менше.

Ми можемо спостерігати збільшення кількості звернень до поліції, коли місто зазнає ворожих атак. Люди повідомляють про руйнування, завдані обстрілами, і телефонують до нас частіше, – розповідає начальник Хмельницького районного управління поліції Василь Птащук. – Наразі криміногенна ситуація у Хмельницькому районі – контрольована. Так, від початку року у нас зареєстровано 1 вбивство, 6 фактів нанесення тяжких тілесних ушкоджень, три розбійних напади – усі злочини розкриті. В порівнянні з довоєнним часом, вдвічі зменшилась кількість квартирних крадіжок.

Під час війни правоохоронці активно працюють над виявленням фактів незаконного поводження зі зброєю. Тут варто зазначити, що якщо людина добровільно видає працівникам поліції зброю, вона звільняється від кримінальної відповідальності.

Однак, «найпопулярнішим» злочином є шахрайство. На жаль, ці злочини важко розкривати через те, що зловмисник може перебувати за тисячі кілометрів від своєї жертви. А ще шахраї швидко реагують на будь-які зміни в суспільстві і є справжніми психологами. Для прикладу, коли з початком активної фази бойових дій на Хмельниччину масово почали приїжджати переселенці, поширеною стала шахрайська схема зі здачею квартир. У період обстрілів по енергосистемі з’явилося багато шахрайств, пов’язаних з онлайн-продажем генераторів. Так, один із жителів району перерахував зловмисникам понад 600 тисяч гривень за надпотужний генератор, однак бажаного товару так і не отримав. 

Зараз один із найрозповсюдженіших видів шахрайств – це фейкові пропозиції отримання грошової допомоги. Так, жителька Волочищини втратила майже 49 000 гривень, коли в месенджері перейшла за посиланням для отримання допомоги нібито від держави і ввела реквізити банківської картки для її зарахування. Одразу після цього з рахунку зникли усі кошти.

Ми закликаємо усіх громадян пам’ятати, що не можна довіряти незнайомцям у мережі. Інформації щодо отримання фінансової допомоги можна довіряти лише з офіційних джерел. Не можна на сторонніх сайтах вводити особисті дані, а під час купівлі-продажу товарів в інтернеті варто надавати перевагу післяплаті,  – підсумовує полковник поліції Василь Птащук.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook