Новини
Інфраструктура

Хмельницька філія «Газмережі» провела обслуговування газових мереж 264 багатоквартирних будинків області

Фахівці Хмельницької філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» провели технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у 264 багатоквартирних будинках області. Це – гарантована безпека для 7 тисяч споживачів газу.

Планово-попереджувальні роботи було проведено згідно з затвердженими графіками, які оприлюднено на сайті газорозподільної компанії

Найбільше багатоквартирних будинків було обстежено, зокрема, в Хмельницькому, Кам’янці-Подільському, Старокостянтинові. Дунаївцях і Славуті.

В результаті комплексу робіт по ТО газівники виявили та усунули 700 витоків газу. Фахівці також здійснили планове випробування на щільність, перевірку на герметичність з’єднань газопроводів, перевірку футлярів та технічне обслуговування запірних пристроїв на газопроводах з перевіркою їх працездатності.  В середньому, було виявлено та локалізовано по 4-5 витоків газу на кожному будинку.

«Проведення технічного обслуговування є вкрай важливим для безпеки мешканців, адже в ході комплексу робіт газівники вчасно виявляють та усувають  недоліки, аби не допустити аварійних ситуацій, –  зауважує Денис Крячко, в.о. директора Хмельницької філії. – Наші кваліфіковані спеціалісти виконують технічні роботи, передбачені нормативними актами, аби споживачі безпечно споживали газ, адже у багатоквартирних будинках – безпека колективна, що  вкрай важливо».

 У ході робіт також виявлено ряд типових недоліків із подальшим їх зазначенням у Актах технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку, а саме:

  • непофарбовані газопроводи (піддаються корозії в результаті агресивного впливу навколишнього середовища),
  • зашиті (приховані) газопроводи у прибудовах,
  • невідповідність проєкту,
  • відсутність доступу для проведення обслуговування,    
  • відсутність доступу до газопроводу-вводу,
  • аварійний стан відключаючої арматури

Обслуговування газових мереж проводиться виключно заради безпеки клієнтів і безпечної експлуатації внутрішньобудинкових систем газопостачання. Адже кілька років поспіль стан газових мереж не контролювався, тому їх аварійність зросла. Це значно збільшує ризики для користувачів, особливо враховуючи додаткове навантаження, яке покладається на інфраструктуру країни в умовах війни. 

Послуга з технічного обслуговування надається на підставі типового договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку, затвердженого державним регулятором НКРЕКП. Цей договір є публічним договором приєднання і не потребує двостороннього підписання письмової форми.

Наразі ОСББ, управляючі муніципальні компанії та інші уповноважені особи, які не мають існуючих договорів на ТО, мають подати Хмельницькій філії «Газмережі» заяву на отримання послуг як Колективний замовник. В іншому випадку, співвласники вважаються такими, що автоматично приєдналися до умов Типового договору як Замовник за замовчуванням. Тоді Оператор ГРМ розподіляє кошторисну вартість технічного обслуговування між співвласниками будинку – споживачами послуг з розподілу природного газу та надає їм індивідуальні квитанції для оплати послуг ТО.

Важливо, що роботи з ТО проводяться не щорічно, а 1 раз на 5 років у будинках, де газові мережі експлуатуються менш як 25 років, та 1 раз  на 3 роки, якщо мережі будинку працюють понад 25 років.

Відповідно, і платіжка за технічне обслуговування надійде споживачеві одноразово: лише 1 раз на 3 або 5 років, що зручно та економно. 

З деталями та графіками проведення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання споживачі можуть  ознайомитись на офіційному сайті Хмельницької філії «Гамережі» https://khmn.grmu.com.ua/  у розділі «Технічне обслуговування ВБСГ», або отримати необхідну інформацію  за телефонами контакт-центру: 066 300 28 88, 098 300 28 88,093 300 28 88.

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook