Новини
Бізнес

Перспективи індустріальних парків обговорили у Хмельницькому

Вчора у Хмельницькій ОВА відбулася міжвідомча нарада щодо створення та функціонування індустріальних парків в Хмельницькій області. У нараді взяли участь голова Хмельницької обласної ради, керівники обласної військової адміністрації, місцевого самоврядування області, представники Міністерства економіки України, народні депутати України від Хмельниччини, члени Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, депутати обласної ради.

На Хмельниччині зареєстровано чотири індустріальні парки: в Городку, Славуті, Красилові та Хмельницькому. Кожен із них – на різних етапах розвитку. Основна мета на ранніх стадіях – залучення промисловості, підключення мереж і доріг.

Держава надає для індустріальних парків низку податкових митних стимулів. Це звільнення від імпортного мита і ПДВ на обладнання, це право не платити 10 років податок на прибуток за умови реінвестування цього прибутку в підприємства і також громади отримали право знижувати до нуля податок на землю. Це такі податкові і митні стимули, які роблять індустріальні парки більш привабливим для появи там промислового підприємства, – коментує заступник голови Комітету ВРУ з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

Створення індустріального парку розвиває громаду, підтримує економіку та забезпечує людей роботою. Такі ключові напрямки закладені, зокрема, в стратегії вуглецево-нейтрального екоагрохабу “Поділля Городок” ТОВ “Епіцентр К”.

Це допоможе розвиватися місцевим підприємцям і бізнесу. Це допоможе забезпечити місцеве населення мінімум, наприклад, в нашому випадку, тисячею нових робочих місць. Також їх можуть отримати внутрішні переміщення особи. Звичайно, державний бюджет, бюджет місцевий будуть отримувати певні податки, які дадуть громаді нові можливості. Так що дуже багато соціальних складових, які будуть працювати не лише на економіку країни в цілому, а й безпосередньо на мікроекономіку місцевого бюджету, – коментує заступниця голови ТОВ “Епіцентр К” з інноваційного розвитку в сферах виробництва, митно-логістичної діяльності та маркетплейсу Юлія Пінтескул.

За словами голови Хмельницької обласної ради, Хмельниччина має величезний потенціал для функціонування індустріальних парків та створення максимально сприятливого середовища для економічної активності бізнесових структур.

В проєкті бюджету України на 2024 рік закладено один мільярд гривень на програму індустріальних парків. Це сталося вперше в історії України. Кошти планують направити на три напрямки – будівництво, мереж та інфраструктури, компенсацію витрат на проєктування та отримання технічних умов, та компенсація відсотків по кредитах.

В державному бюджеті передбачені кошти на фінансування і підтримку індустріальних парків, на створення і розбудову. Тому ми будемо стимулювати громади, стимулювати ініціаторів індустріальних парків, щоб готували проєктну документацію, подавали, щоб в область заходили бюджетні кошти. Звісно, сьогодні було представлено багато планів перспективних створених індустріальних парків на розвиток, – прокоментував перший заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін.

На Хмельниччині очікується збільшення індустріальних парків. У 2024 році планують створити ще три.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook