Новини
Культура

У Хмельницькому музеї відкрили експозицію до Великодня

«Що ви знаєте про писанку?» – нова виставка у Хмельницькому обласному художньому музеї, писанковим різноманіттям якої можна насолодитися до 12 травня. Нова експозиція розміщена в музеї в просторах мистецької вітальні, де раніше експонувався проєкт «НЕ ІДОЛ.ТАРАС НА ЧАСІ».

Виставка «Що ви знаєте про писанку?» це в першу чергу калейдоскоп технік і прийомів писанкового розпису і виконанні вихованців народного художнього колективу гуртка «Писанка» за менторства майстрині Валентини Войткової. Цей мистецький гурток представляє зокрема культурно-просвітницьку роботу «Центра позашкільної освіти» Дунаєвецької міської ради.

На відкриття виставки завітала не тільки керівниця артгрупи,  а й талановиті учасниці «Писанки». Вправні юні майстрині в своїх відвідинах міста та музею зокрема, мали одразу дві мети:  побачити свої творіння в межах експозиції та допомогти керівниці у проведенні майстер класу з писанкарства для всіх охочих гостей відкриття.

Як зауважує кураторка виставки, науковиця ХОХМ Марина Заславська, пані Валентина у робочому щоденні активно співпрацює з Новоушицькою загальноосвітньою спецшколою-інтернатом для дітей з вадами слуху та Дунаєвецьким районним товариством інвалідів. Крім того вона є однією з ініціаторок щорічного районного фестивалю-конкурсу «В гостях у Писанки»:

«Розмаїття як традиційних, так і сучасних технік оздоблення великодніх яєць і презентовано на виставці, а їх орнаменти демонструють писанкові символи не лише Поділля, а й інших регіонів України. Крім того, експонуються писанкові намиста, лялька «писанка-мотанка», хатні писанкові прикраси, композиції та квіткові вазони з писанок, – усього  понад 300 експонатів.

Родзинкою виставки є писанки, виконані в авторській техніці оздоблення поверхні яйця, так звані – писанки-зернівки (складові: яйце, клей ПВА, зерно та насіння різних рослин: гречка, рис, пшоно, кунжут, горох, дурман, льон та насіння трав).»  – підкреслює кураторка.

Традиція ототожнення нашого Всесвіту з яйцем сягає тисячі років. Здавна, яйце, як уособлення відродження природи, перемоги життя, родючості та здоров’я було частим елементом обрядовості. Язичницькі ритуали з плином років і довготривалим процесом переосмислення знайшли своє нове причитання у християнській традиції. Писанка – одна з них. З історії цього давнього вжиткового мистецтва відомо, що саме писанки були і оберегом і своєрідною книгою побажань усіх благ близькій людині, яка отримувала розписане яйце у подарунок.

Про своє мистецтво і власні мистецькі винаходи, майстриня Валентина Войткова зазначає:

«Сьогодні серед різних технік оздоблення писанки вправно володарює і зернова техніка інкрустації поверхні яйця. Нетрадиційна писанка-зернівка несе в собі креативність мислення, оригінальність задуму, незвичність виконання та є чудовим енергетичним оберегом».

Традиція писанкарства на свята, її тяглість і приналежність саме до української землі не підлягає сумніву. Як її осягають сучасні майстри, юні спадкоємці культури вже можна побачити у художньому музеї. Тож, обов’язково завітайте!

Довідково: Валентина Войткова (1963 р.н., с. Січинці, Дунаєвецького району, Хмельницької області) – керівниця творчого колективу гуртка «Писанка» (заснований 2005 р.) комунальної установи «Центр позашкільної освіти» Дунаєвецької міської ради.

2012 – закінчила Кам’янець-Подільський національний університет ім. Івана Огієнка (спеціальність «Образотворче мистецтво. Методика виховної роботи»);

2015 – розробила навчально-методичний посібник «Інноваційні технології в писанкарстві», що презентує авторську навчальну програму зернової техніки «Писанкове зернятко», за якою працює колектив писанкарів (посібник відзначено дипломом І ступеня в обласній педагогічній виставці «Освіта Хмельниччини на шляхах реформування»);

2018 – нагороджена почесною відзнакою «Флагман позашкільної освіти»;

2023 – гуртку «Писанка» присвоєно почесне звання «Народний художній колектив».

Писанкарі є учасниками та переможцями чисельних фестивалів та конкурсів серед яких:

  • – Х Міжнародний дитячо-юнацький фестиваль народного мистецтва «Смарагдові витоки»
  • (м. Мукачево);
  • – Х, ХІ, ХІІ Всеукраїнський відкритий фольклорний фестиваль «Писанка» (м. Коломия);
  • – V Всеукраїнський етнофестиваль «Болохівські гостини» (м. Старокостянтинів);
  • – V Ювілейна Всеукраїнська виставка-конкурс «Талановиті! Наполегливі! Успішні!» (м. Київ );
  • – Всеукраїнський конкурс творчої учнівської та студентської молоді «Чубинський fest» (м. Бориспіль).

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook