Новини
Суспільство

Мешканці мікрорайону у Хмельницькому вийшли на мітинг проти байкерів

Жителі мікрорайону Книжківці у Хмельницькому вкотре вийшли на мітинг. Причина – дискомфорт, що його спричиняють байкери, які майже щодня катаються на мотодромі “Подільського мотоклубу” поблизу житлових будинків. За словами хмельничан, пил з грунтової дороги заважає дихати та сушити білизну, а шум лякає дітей та не дає спати.

Потрібно займатися спортом обов’язково, бо то хлопці, їх потрібно задіяти в правильному руслі. Але воно має бути так, щоб люди інші не страждали. Ви бачили сьогодні, люди з паличками, які бояться по пенсію вийти, бо з-за кожного рогу може вискочити мототехніка, – розповідає жителька мікрорайону Людмила Сомова.

“Подільський мотоклуб” заснували у 2016 році. Тут тренують молодих спортсменів, байкерів. Серед вихованців клубу чемпіони України та майстри спорту. Засновник ГО “Подільський мотоклуб”, голова осередку “Федерації мотоспорту України” у Хмельницькій області Андрій Миханьков каже:

Ми займаємося на спортивній базі офіційній, з документами. Ця земля для цього, як то правильно сказати, існує.

Люди неодноразово шукали допомоги у владців. Писали листи зі скаргами до профільних департаментів Хмельницької міської ради. Однак відповідь одна: усе законно, а скарги – це вигадка.

До Симчишина ми пишемо регулярно. У нас не один лист, ми вам показували ті відписки, вони їх віддають чомусь на освіту, з освіти нам дають відповідь, що все відбувається в межах норми. Мені просто хотілося, щоб вони нам ті норми показали. Приїхали б, з нами послухали те, що ми терпимо щодня, – коментує відповіді влади пані Людмила.

Під час розширення мотоклубу зрубали багато дерев та засипали струмок, кажуть місцеві жителі. Скаржаться і на відсутність аварійного проїзду, який покрили купами землі.

Внаслідок влаштування цього треку були перекриті евакуаційні шляхи до нашого мікрорайону. Тобто там був прямий виїзд до ветеринарної лікарні, через який раніше їздили пожежні машини, швидкі, швидка допомога тощо, – коментує місцевий житель Віталій.

Засновник мотоклубу пояснює: працює згідно із законом, а фактів завдання шкоди довкіллю немає. Тому претензій у свій бік не розуміє.

Собі придумали, що там був колись парк, його зламали, хоча там його не було ніколи. Там було якесь джерело, його типу ми зламали, його там не було ніколи і не могло бути, бо там болото, – прокоментував Андрій Миханьков.

Не подобається сусідство із мотоклубом і місцевому священнику – отцю Степану, який каже: у вихідні шум заважає проводити службу у церкві Архистратига Михайла:

Такі часи, коли люди хочуть налаштуватися на молитву або відпочинок, бо це таке місце для того, щоб людина себе задумала. Не можна, я вважаю, використовувати якусь територію лише у своїх цілях.

Щодо пилу, який здіймають байкери, то місцева влада планувала огородити територію парканом та зробити систему поливу доріжок. На їхню думку, це б допомогло вирішити існуючі незручності. Проте виконання цієї обіцянки мешканці Книжковець чекають понад два роки. Чи зроблять заплановане? Питання риторичне. Тож людям залишається боротися за спокій власними силами.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook