Новини
Освіта

Інформацію про закриття ліцею у Хмельницькому спростували в обласній раді

Останніми днями у соцмережах поширюють повідомлення про нібито закриття Хмельницького обласного ліцею Хмельницької обласної ради. У самому навчальному закладі звинуватили владу у “рейдерському” захопленні приміщення на користь релокованого у місто кадетського корпусу з Сум. У Хмельницькій обласній раді інформацію про закриття ліцею спростували.

На сторінці Хмельницького обласного ліцею вчора було поширено повідомлення такого змісту:

Пояснюємо критичну ситуацію, яка склалася наразі з нашим ліцеєм. Суть у тому, що на початку війни до Хмельницького у підпорядкування Національної академії Державної прикордонної служби України був передислокований із міста Суми Державний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус” імені І. Г. Харитоненка. Та передислокований заклад розташувався не в стінах академії, а в приміщенні Хмельницького ліцею Хмельницької обласної ради на правах оренди. Адміністрація, учнівський, трудовий колективи нашого закладу поставилися до цього з розумінням. Під час війни багато закладів були переміщені з небезпечних територій. Війна згуртовує людей у біді. Усім важко, потіснилися. Гадали, що це тимчасово. Ми б і далі так жили, бо всі розуміють важливість формування військових кадрів у сучасних умовах. Та стало ясно, що «гостям» сподобався наш гарний дім і пора вигнати нас, «господарів», тим більше, що можна безперешкодно задіяти всі важелі впливу та тиску, бо заклад військовий. До речі, два роки місцева влада запевняла, що для військового ліцею шукають приміщення. Це виявилося неправдою. Оренда переросла, по суті, в «рейдерське захоплення» Хмельницького ліцею Хмельницької обласної ради: у 2023 році було передано в оренду ще один поверх гуртожитку та частину підвального приміщення. У 2024 році ситуація повторилася: військовий ліцей знову захотів ще один поверх гуртожитку і дві аудиторії. Де ж мають проживати наші іногородні ліцеїсти? Тоді з боку місцевої влади був придуманий вихід – обмежити набір (два 9 та лише два 10 класи, 2 профілі замість 5). Підключилася також Хмельницька міська рада з листом заборонити нашому ліцею набирати учнів з міста Хмельницького. Уже зараз у приймальній комісії є біля 200 заяв від майбутніх абітурієнтів. Вони хочуть здобувати якісну різнопрофільну освіту! Усі вимоги влади спрямовані на те, щоб завадити ліцею здійснити успішний набір. Це пряме порушення права дітей на якісну та доступну освіту! Як мінімум 9 педагогів залишаться без роботи у скрутний воєнний час! Чи є в Україні хоча б один приклад, щоб заклад, якому надали притулок у складний час, «чемно» виставив господарів за двері руками влади, яку самі ж обрали?!

Крім того, в соцмережах поширюють допис випускниці ліцею Юлії Черешні, яка, зокрема, звинувачує у нібито закритті закладу голову Хмельницької обласної ради Віолету Лабазюк.

Допис наразі поширено майже 1000 разів.

Також у соцмережах поширили відео візиту батьків та викладачів ліцею до Хмельницької обласної ради.

У Хмельницькій обласній раді ситуацію прокоментували, а інформацію, що поширюється, спростували:

У ці дні у мас-медіа та соціальних мережах поширюється неперевірена та неправдива інформація про майбутнє Хмельницького ліцею Хмельницької обласної ради, включаючи події та наслідки, які фактично не мають місця. Ця систематична дезінформація суттєво впливає на довіру громадян до цього навчального закладу, який вважається одним із найкращих у нашій області. Тому, для запобігання маніпуляцій серед працівників, батьків учнів та тих, хто мріє про навчання у ліцеї, а також зменшення стану тривоги серед населення в умовах поточної ситуації, Хмельницька обласна рада офіційно інформує про ці обставини.

Уже більше 30 років Хмельницький ліцей Хмельницької обласної ради є центром освіти та науки у нашій області. Протягом цього часу не надходило жодних пропозицій щодо ліквідації цього закладу від депутатського корпусу обласної ради чи обласної військової адміністрації.

Щодо висновку постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, соціальної політики, освіти, науки, культури, релігії, молоді та спорту від 25 березня 2024 року, яким було рекомендовано навчальному закладу, за умови набору, з 01 травня 2024 року здійснити зарахування учнів на 2024-2025 навчальний рік у два 9-х та два 10-х класи із визначенням квоти 30 відсотків, що проживають у Хмельницькій міській територіальній громаді та 70 відсотків для учнів, які проживають за її межами, Хмельницька обласна рада інформує, що Порядок зарахування, відрахування та переведення учнів до Хмельницького ліцею визначає адміністрація навчального закладу.

Так, згідно з діючим порядком, зарахування учнів до 9 та 10 класів здійснюється, як правило, на конкурсній основі. Зарахування випускників 9-х класів ліцею до 10-го класу здійснюється за результатами річного оцінювання та державної підсумкової атестації.

Тому, враховуючи наведене, стурбованість батьків, чиї діти вже навчаються у ліцеї, є необґрунтованою, оскільки, згідно з діючим порядком, їхні діти можуть продовжувати навчання у наступних класах. Зазначена рекомендація постійної комісії про можливе квотування НЕ СТОСУЄТЬСЯ учнів, які вже навчаються у ліцеї.

Додатково цей запит було обговорено в ході особистого прийому голови обласної ради 26 квітня 2024 року із представниками батьків та трудового колективу ліцею, де їм було роз’яснено вказаний вище висновок постійної комісії.

Хмельницький ліцей Хмельницької обласної ради не ліквідовується. Жодних обговорень в обласній раді з цього приводу не було.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook