Новини
Культура

Виставка картин, присвячена німецькій спадщині в Україні, відкрилася у хмельницькому музеї

Тематичну експозицію з творів художників – етнічних німців відкрили напередодні Великодня у Хмельницькому обласному художньому музеї.

Як зауважують організатори проєкту – ГО «Миколаївський обласний Центр німецької культури» та ГО Товариство німців Хмельниччини «Відергебурт», ця виставка отримала життя завдяки унікальному, 18-річному проєкту «Зустріч поколінь».

З 2006 по 2024 рік німецькі митці України за фінансової підтримки Федерального Міністерства внутрішніх справ, будівництва та регіонального розвитку Німеччини через Благодійний Фонд «Товариство Розвитку» (Одеса), мали змогу брати участь у семінарах-пленерах і експедиціях, вільно створювати своє мистецтво. Тому, за цей час проєкт об’єднав різні покоління художників з усієї держави, надав можливість молодим митцям і метрам доторкнутися до витоків стародавніх культур, що мешкали на території сучасної України.

У Хмельницькому це вже друга виставка товариства, крім того, учасники творчих спільнот громад німців в Україні вже презентували твої роботи у Миколаєві, Херсоні, Одесі, Запоріжжі, Мелітополі, Дніпрі, Донецьку, Івано-Франківську, Чернівцях, Харкові, Білій Церкві, Києві, Мукачеві, Чинадієво, Львові, Тернополі, Високопіллі, Друскінінкаї (Литва), Берліні (у Посольстві України у ФРН).

У новій експозиції можна ознайомитись з творами знаних митців товариства, таких як Гаррі Руфф – заслужений художник України, кавалер ордена III ступеня «За заслуги перед Вітчизною», член Міжнародного союзу художників за мир, відзначений нагородою Європарламенту «Золотий пензель світу». Також шанувальники творчості письменниці, членкині Спілки письменників України Галини Невінчаної-Мартін, в межах виставки зможуть насолодитися ще одним талантом мисткині в царині образотворчого мистецтва.

На відкриття разом з родиною завітав один з авторів живописних робіт, художник Петро Алєксєєв, який наголосив на особливій важливості таких виставок, як для товариства німців, так і для громади загалом:

Такі мистецькі проєкти об’єднують нас через мистецтво, його сяюче світло і добро. Для мене велика честь долучитися до творення сучасної історії дружби та взаємного натхнення в ім’я миру і краси, – підкреслив митець.

Співкураторка проєкту від музею Олена Михайловська у вітальному слові зазначила про важливість такої міжкультурної співпраці, в першу чергу, як ознаку дійсно європейської традиції та цінностей, які об’єднують Україну і Німеччину заради спільної перемоги над злом:

За статистикою 2021 року 33 тисячі осіб, громадян України ідентифікували себе, як етнічні німці. Ці громадяни творять разом з нами здобутки української науки, економіки, мистецтва та захищають нас у війську. Саме тому, сьогодні особливо важливо шукати об’єднуюче у спільній боротьбі. Цей артпроєкт в тому числі зачіпає теми архітектурної спадщини і драматичних події історії, які на жаль торкнулися і етнічних німців. Переглядаючи ці роботи, у кожного виникає глибоке розуміння який слід на життях залишила тоталітарна радянська машина. Тож, виставка є ще одним доказом злочинів і спільної пам’яті, яку не знищити.

У цій експозиції можна побачити не тільки довершену сакральну архітектуру, натхненні красою природи пейзажі, теплі побутові сцени та обряди відзначення традиційних свят. А й сторінки історії, які торкають спогади про 1941 рік і депортацію німців, табори і долю винних виключно у своєму походженні людей.

Варто зазначити, що в межах експозиції бажаючі можуть ознайомитись з літературою, що відкриває незнані, але такі актуальні моменти спільної історії двох етносів.

Виставку «Німецька спадщина в історії України» можна переглянути у Хмельницькому обласному художньому музеї протягом місяця.

Фото: Ольга Нікітіна, Хмельницька обласна рада

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook