Новини
Події

Виставку, присвячену білорусам, які загинули за Україну, відкрили у Хмельницькому

24 військових з Білорусі загинули, захищаючу Україну. На їхню честь у приміщенні Хмельницької художньої школи презентували виставку “З Україною в серці”. На плакатах зображені портрети героїв із коротким змістом про їх життя у мирний та воєнний час.

Наша задача – це розповісти всім про білорусів, щоб українці чітко розуміли різницю між білорусами та “лукашистами”. “Лукашисти” – це ті, хто надав свою територію і підтримують російську агресію. А білоруси – це ті, які тут пліч-о-пліч з українцями стоять на захисті всього цивілізованого світу від російської імперії, – розповідає керівник благодійного фонду “Вільна Білорусь” Олексій Францкевич.

Організацією виставки “З Україною в серці” займалися громадські організації, які опікуються військовими з інших країн, та представники музею “Вільна Білорусь”.

Це все ж таки пробуджує в нас нашу віковічну пам’ять, адже ця боротьба, вона давня, вона віковічна, вона не перше століття триває з росією, з московією. Міняються покоління, приходять нові українці на цю землю, а ворог той самий, на жаль, – коментує капелан Олег Макаровський.

Побратим та близький друг двох із загиблих, каже: через цензуру у Білорусі та повний контроль населення вони приїхали до України, аби хоч так боротись проти росії та показати, що білоруси не погоджуються із діючим режимом.

Вони мені розказували, як там все контролювалося, за ними слідкували, їх вистежували, дивилися, щоб там більше, ніж певна кількість людей не кучкувалося, це все було під контролем їхньої поліції, вони абсолютно ніяк не могли висловлювати свої якісь бачення того, яка має бути країна, – розповідає військовий.

Демонструють плакати уже в 17-те. Виставка подорожує містами України та Європи. Відвідати та віддати шану полеглим військовим можна протягом двох тижнів.

Відео: Перший Подільський

Читайте також: Виставка портретів загиблих захисниць України відкрилася у бомбосховищі в Городку

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook