Новини
Культура

Історичний музей Хмельницького поповнився тисячолітніми фрагментами ритуальних поховань

Хмельницький музей історії міста поповнився новими і незвичайними археологічними знахідками пшеворської культури, яка існувала на території Поділля.

Про це розповідають кореспондерти “Суспільного” з посиланням на директорку музею Галину Барабаш. Зазначається, що під час розкопок між нинішніми селами Івашківці та Колибань на Хмельниччині було виявлено 15 предметів ритуального поховання воїнів.

“Дуже рідкісний для нашого краю комплекс речей ритуального поховання на щиті пшеворського воїна. Ці речі були знайдені на глибині 80-90 см на місці зруйнованого у XIX столітті села, розташованого між нинішніми селами Івашківці та Колибань, що у Хмельницькій громаді”, — розповіла директорка музею.

Археологи виявили на місці розкопок унікальні артефакти: обгоріле вугілля і розбитий великий товстостінний горщик. Реліквії датуються майже 2000-річною давністю і належать пшеворській культурі, яка існувала на території Поділля та Волині.

У музеї пояснили, що під час поховання воїна, яке проводили пшеворці, його зброю та боєприпаси поміщали на круглий щит у великому керамічному горщику, який служив кришкою. Потім навколо горщика розводили багаття, залишаючи лише фрагменти металу, виявлені сучасними археологами.

Шпори та наконечники стріл, покриті бронзою, добре збереглися завдяки майстерності пшеворських ремісників. Вони володіли високими навичками обробки металу, що дозволяло озброювати своїх воїнів високоякісною зброєю, а наявність шпор вказує про високий статус воїна.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook