Новини
Суспільство

Понад 200 дронів та ракет випустили по Старокостянтинову росіяни за 10 місяців

У соцмережах проаналізували ворожу активність, пов’язану з повітряними атаками, спрямованими на одне з міст Хмельницької області, яке від початку повномасштабного вторгнення не дає спокою росіянам. За попередніми та дуже приблизними підрахунками, що грунтуються на даних моніторингових каналів, від серпня 2023 року лише в напрямку Старокостянтинова було спрямовано понад дві сотні різних повітряних засобів ураження.

Нагадаємо, сьогодні вранці росіяни вкотре здійснили комбіновану атаку України, запустивши в різних напрямках 32 ударні БпЛА типу «Shahed-131/136» та 11 крилатих ракет Х-101/Х-555 зі стратегічних бомбардувальників. Такий спосіб, намагаючись виснажити українське ППО, вони використовують не вперше. Про результати роботи протиповітряної оборони повідомили у Повітряних силах ЗСУ:

У Хмельницькій ОВА повідомили, що в межах області було збито понад 10 ворожих цілей.

Також у соцмережах показали орієнтовну карту руху крилатих/балістичних ракет та ударних БпЛА, що атакували Україну:Основним напрямком

Основною ціллю для ударів ракетами та частиною дронів було місто Старокостянтинів. І по завершенні повітряної тривоги в одному з моніторингових каналів прозвучала ідея порахувати, скільки дронів та ракет хоча б приблизно випустили росіяни в напрямку міста, починаючи з серпня 2023 року. За кілька годин аналіз був готовий.

Як рахував? Порахував кількість мопедів та ракет з кожного обстрілу, коли я писав публічно “Старкон”, потім порівняв ці дані з публічними даними від ПС та ПвК “Захід”, пояснив методику підрахунків Миколаївський Ваньок, який цього разу, як виключення, “спешл фор Старокостянтинів” написав українською.

Він також акцентував, що дані – дуже приблизні, оскільки точні мають тільки Повітряні сили.

Але не думаю що вони мають час рахувати яке місто скільки, коли та шо збило.

Отже, під інтенсивним обстрілом місто Старокостянтинів перебуває з серпня минулого року, тому приблизні дані взяті з 6 серпня 2023-го (без урахування ранкового обстрілу). За цей час в бік Старокостянтинова було випущено:

  • понад 60 крилатих ракет (“Калібри” або ракети з бортів ТУ-95мс) ;
  • близько десятка “Кинджалів” (МіГ-31К) ;
  • понад 130 мопедів ;

Більшість (десь 95%) зі всього цього було збито силами ППО (крім Кинжалів, бо збивати їх там нічим). Як для малого містечка десь в тилу країни – це дуже багато. Найвища інтенсивність обстрілів Старкону була в листопаді та в грудні – резюмував Ваньок.

Та додав, що “Старкон – це не тільки “кладовище мопедів”, а ще й “кладовище різних крилатих ракет”.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook