Новини
Культура

У Хмельницькому художньому музеї відкрили меморіальну виставку загиблого військового

«Краса Бузького гарду» – нова фотоекспозиція, що відкрилась у великій залі Хмельницького обласного художнього музею. Її автором є український фотограф-натураліст Денис Кривий, захисник України, який загинув у травні минулого року у боях під Бахмутом.

Це вже одинадцята виставка, презентована в Україні. Її незмінно курує вдова героя – Галина Волкова. Саме пані Галина після загибелі чоловіка почала займатися не лише популяризацією творчості фотомитця, а й реальною допомогою підрозділу, в якому служив Денис Кривий. Крім того, кураторка заснувала благодійний фонд «СЯО», на честь бойового позивного чоловіка. Фонд допомагає українським військовим, організовуючи благодійні виставки та аукціони, експонатами й лотами в яких є фотографії авторства Дениса.

Виставка у Хмельницькому також має благодійний характер. Кожен, хто відвідає музей протягом місяця, має можливість придбати одну або декілька  робіт, представлених на виставці, чи пам’ятний мерч з зображенням фоторобіт автора. Всі зібрані кошти підуть на мавіки для наших захисників і захисниць. За час експонування попередніх 10 виставок пані Галині вдалося зібрати на п’ять бойових пташок, враховуючи, що вартість однієї – 250 000 грн.

Зі слів дружини, Денис закохався в українську природу, її флору і фауну ще в студентські роки, коли їздив як лаборант в археологічні експедиції від Національної Академії Наук.

Денис завжди прагнув бути найкращим. З легкістю і завзяттям здобував нові знання і навички. Полюбляв займатися спортом. Після закінчення вишу працював в дизайн-студіях «Арт майстер», «Злата». Одночасно проводив фотографічні тури та походи українськими Карпатами і Бузьким Гардом. З 2008 року захоплення фотографією вийшло на професійний рівень. Денис був людиною, яка робила багато, і навіть більше, ніж багато. І все одно він вважав, що цього недостатньо… Любов і творчість були сенсом його життя, – зазначає Галина Волкова.

Денис з вишуканою майстерністю, завзяттям та професійною впертістю фільмував всі відтінки краси ландшафтів, видове різноманіття пташок, відтінкові багатства рослин. Талант справжнього фотохудожника високо шанувало, зокрема, таке відоме видання, як National Geographic (офіційне видання Національного географічного товариства США), де фотографії, створені Денисом, публікувалися неодноразово.

Виставка «Краса Бузького гарду» відкриває калейдоскоп захоплення автора однойменним природним заповідником на Миколаївщині, всіма гранями його сяяння в обрамленні артистичного погляду крізь фотооб’єктив. Неймовірні, майже казкові пташки, емоційні стани природи, вишукані квіти – виставка своєю довершеністю дійсно змушує глядача перехопити подих. Направду живі до краплин сцени нашої нібито буденності так спритно схоплені митцем, що на них хочеться дивитися знову і знову.

Денис Кривий – лауреат найпрестижнішого європейського конкурсу фотохудожників FIAP і ще за життя отримав блакитну стрічку організації. А ще він був  фіналістом багатьох міжнародних фестивалів і навіть потрапив в ТОП-100 кращих фотографів світу. Інформація про ці здобутки митця також розміщена в експозиції поруч з особистими речами його останньої прижиттєвої пристрасті – служби у війську…

Після 24 лютого 2022 року фотограф не тільки активно займався волонтерством: вже у березні він пішов служити у ЗСУ добровольцем. Дуже пишався тим, що потрапив до лав ССО і став старшим оператором-вогнеметником групи СпП. 11 травня 2023 року під Бахмутом Денис намагався винести з поля бою пораненого побратима – загинули обоє.

Виставка, представлена у залах ХОХМ, вкотре повертає нас до жахливого усвідомлення, кого втрачає наша земля у боротьбі за її волю і свободу. Зірковий митець, як комета, тільки кілька секунд в масштабі існування галактики встиг показати своє світло. Як зауважує його дружина Галина, він дійсно був світлом і вправно вмів створювати свої фототвори. Сьогодні кожен може не просто вшанувати пам’ять митця, а особисто долучитися до справи порятунку і допомозі у боротьбі нашим Героям. Для цього потрібно просто прийти у музей та зробити донат.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook