Новини
Культура

У Хмельницькому відбувся перший фестиваль національних меншин «Хмельниччина об’єднує»

Подія була проведена і ініційована Хмельницьким обласним науково-методичним центром культури і мистецтва з метою об’єднати національні меншини, які проживають на території області та відзначити 85-річчя з дня заснування Центру.

Представники польської, румунської, вірменської, єврейської, абхазької, грецької нацменшин до участі у фестивалі відібрали кращі здобутки та надбання національних культур. Так, до виступів долучилися заслужені артисти України, солісти, творчі колективи, поети, фотографи, художники та народні майстри.

Учасники представили народні та естрадні пісні, а також виставку живопису та фотографій.

Хвилиною мовчання розпочався фестиваль, як знаком увічнення пам’яті наших воїні та мирного населення, які загинули і продовжують гинути у сьогоденній війні.

До учасників заходу з вітальним словом звернулась директорка ХОНМЦКіМ, заслужена артистка України Майя Онищук:

Я щиро дякую всім представникам національних меншин за те, що навіть під час війни ви залишилися в Україні, розвиваєте та підтримуєте її культуру і мистецтво, при цьому не забуваєте зберігати і шанувати своє, рідне.

В межах трьох мініекспозицій свої роботи представили живописець Андрій Каптар, фотографки Ольга Нікітіна та Валентина Марцонь.

Мистецьку частину фестивалю розпочала арт інтервенція за участі єврейської, румунської нацменшин та також працівників і волонтерів Хмельницького обласного художнього музею. Інтервенти презентували фрагмент з артперформансу музею «Рефлексії історії. Фуга смерті»:

Саме цей захід рік тому об’єднав сьогодення і минуле в пориві відновлення націй і культур навколо спільних травматичних досвідів. Живописні твори Михайла Ліщинера та поезія Пауля Целана в обрамленні такого необхідного сьогодні переосмислення, яке перетворюється у верлібри українського воєнного часу. Ми продовжуємо поширювати мистецтво колекції ХОХМ, щоб маркери нашої унікальної ідентичності звучали голосніше, – зауважила учасниця та крієйторка артперформансу Ольга Нікітіна.

Сьогодні на Хмельниччині мешкає близько 100 національностей, які вже не одне десятиліття своєю діяльністю та творчістю поповнюють скарбницю культурного різноманіття області.

Свої вокально-інструментальні композиції на фестивалі з великим серцем презентували: артистка академічного муніципального камерного хору та академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля», Олена Лапко (Хмельницька обласна спілка поляків та польська фундація «ŚWIETLICA»), Заслужена артистка України, солістка Хмельницької обласної філармонії Фатіма Чергіндзія (абхазька громада), учасник багатьох фестивалів і талант-шоу Саркіс Чахаян (вірменська та грузинська спілки).

Калейдоскоп краси польської культури також представили учасники українсько-польської формації «Шаровчанка» Центру культури  і дозвілля села Мацьківці (керівник – Олександр Дудар), а також митці Хмельницької міської спілки поляків. Так, Михайло Летавін на трубі виконав композиції «Алілуя» та «Єлегія», а солістка Божена Савосько заспівала одну з традиційних польських пісень.

Валентина Марцонь, завідувачка сектору креативних індустрій ХОНМЦКіМ, ініціаторка фестивалю підсумувала:

Сьогоднішні виступи стали справжнім джерелом натхнення. Наша спільна участь у цьому фестивалі довела, що різноманітність культурних та етнічних традицій робить наш світ багатшим та яскравішим. Нехай наші шляхи перетинаються знову і ми продовжимо об’єднувати наші зусилля в спільному дослідженні та відзначенні культурного різноманіття. 

Всі учасники дійства на згадку отримали пам’ятні дипломи.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook