Новини
Культура

Хмельничан запрошують у музей, щоб побачити «Зворотний кадр»

Однойменна виставка відкрилась днями у мистецькій вітальні Хмельницького обласного художнього музею. Автор представлених живописних творів – художник з українського Слов’янська Тарас Дудка.

Художник через війну був вимушений виїхати з родиною до Австрії, проте його мистецьке серце в евакуйованих творах залишилось в Україні.

Сьогодні у художньому музеї в межах пропонованої виставки можна побачити одразу кілька серій робіт митця Дудки. Уважні відвідувачі ХОХМ могли впізнати його твори, адже влітку 2022 року в експозиції виставки «Схід. Рівень свободи» створеної спільно з Донецьким художнім музеєм (м. Краматорськ), також були представлені роботи пана Тараса.  Оскільки ця виставка не мага прецедентів на території області, як арт партнерство Донеччини і Хмельниччини з часів відновлення незалежності, то цю традицію було вирішено продовжити персональними виставками митців, які були презентовані на ній.

Тому, виставка живопису слов’янчанина  Дудки насамперед має за мету ознайомити громади з багатогранною родиною мистецтва українського Сходу:

«Я живу сьогоденням. Але мрію і сподіваюсь, що прийде час, коли я і моя сім’я повернемось до рідного Слов’янська, до рідних пейзажів, до вулиці дитинства». Сподіваюсь, що і в реальності, як і на полотні, відбудеться спалах яскравих спогадів минулого, той самий «зворотний кадр».» – коментує митець.

Як зауважує кураторка виставки науковиця музею Марина Заславська, художник Дудка є прихильником експериментів, якому подобається досліджувати певну візуальну антологію, наповнену новими концептуальними поглядами та сенсами:

«У карантинний період в Україні художник працював над власним проєктом «Класика в постмодернізмі», який, за словами митця, був спробою живописати класичну композицію в абстракції. Це повернення до класики має градацію, близьку саме до методу flashback як до спалаху яскравих спогадів минулого, до того, що в літературознавстві відоме як ретроспектива, а в кіномистецтві – як «зворотний кадр». На виставці представлена серія робіт, в яких сюжети творів «старих майстрів» прочитуються з елементами модерністських завдань» – зазначає пані Марина.

Тож, авторські переосмислення робіт Паоло Веронезе, Ніколя Пусена, Мікеланджело да Караваджо привертають неабияку увагу шанувальника класики, але у готовності до експериментів.

Варто зазначити, що в експозиції розміщена також знакова в житті робота пана Тараса. Живописний твір «Вигнання з раю» – власна інтерпретація художника вічної біблійної теми була завершена якраз за місяць до повномасштабного вторгнення.

Науковиця Донецького обласного художнього музею Світлана Непочатова, яка також завітала на відкриття експозиції передала у фонд ХОХМ від митця, з яким вона знаходиться в тісному спілкуванні, дві роботи Тараса Дудки: пейзаж «Мала батьківщина» та «Аркадські пастухи у пошуках Малевича».

Також пані Світлана наголосила, що сьогодні митцю найбільше не вистачає саме рідної Донеччини. Тарас Дудка і нині продовжує малювати і його сьогоденним артоб’єктом є природа Верхньої Австрії, а цьому йому навіть посприяв місцевий бургомістр. Митець створив серії творів «Цивілізація» та «Zweite Natur» («Друга природа») і, як результат, відбулася виставка «Без війни». Проте, попри всі ці події, найзаповітнішою мрією художника є повернення до багатої натхненням природи Донеччини:

«Створення монохромних творів ніколи не цікавило. Колір для мене – як мелодія для пісні, бо він одразу дає настрій», – зазначає митець. – «Яскраві пейзажі недалеких мандрівок – це пейзажі саме наші, пейзажі Слов’янщини, пейзажі Харківщини, пейзажі Донеччини. У нас прекрасний край, де крейдяні гори, крейдяні кряжі… Річка Сіверський Донець дає таку неймовірну красу, яку хочеться показати». – підкреслює митець.

Пейзажні твори художника щедро збагачені кольором, з особливою ретельністю вибору мазка, способи накладання фарби формує настрій й характер кожної серії, що віншує красу природи:

«Пейзажні твори створені переважно на пленерах на Донецькій землі, в яких простежується зосередженість художника на зображальних та реалістичних аспектах або наголошується на непостійності, мінливості зображуваного і відчувається захоплення імпресіоністами. Інші роботи митця яскраві та дещо наївні, зі спрощеними формами дерев і узагальненими архітектурними спорудами, нагадують ілюстрації до дитячих книжок. Ці твори Тараса Дудки вирізняються багатою колірною палітрою і є «мозаїчними»: він ніби узагальнює предмет і створює з нього декоративну мозаїку, що було характерним для фовістів.» – пояснює кураторка.

Розміщені в експозиції і натюрморти, які ніби через грані коштовного каміння залежно від гри природнього світла на полотні привідкривають глядачеві всі нюанси кольору і пропонованої митцем форми.

Важливим маркером у артдіяльності художника є створення автопортретів. Гості виставки можуть ознайомитися і з цією віхою творчості пана Дудки. Глибокий філософський погляд, загадковості якому надає представлений образ – нічого не залишає байдужим.

Тож, якщо в вашому житті не вистачає яскравих фарб, спогадів про рідні місцина природи та креативного на наше щодення  – ви неодмінно протягом місяця відвідати Хмельницький обласний художній музей і виставки художника Тараса Дудки «Зворотний кадр».

Фото авторки

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook