Новини
Бізнес

«РРО у смартфоні» застосовують понад 4 тисячі підприємців Хмельниччини

За інформацією управління електронних сервісів Головного управління ДПС у Хмельницькій області підприємці краю зареєстрували майже 3 тисячі програмних реєстраторів розрахункових операцій.

Загалом на сьогодні понад 4 тисяч приватних підприємців області обрали сучасний бізнес – формат для ведення підприємницької діяльності на спрощеній системі оподаткування.

Податкова служба Хмельниччини вкотре нагадує підприємницькій спільноті Хмельниччини про переваги використання інноваційних податкових сервісів, які допоможуть бізнесу розвивати виробництво, якісні послуги і торгівлю.

Щодо переваг програмних РРО, зазначають податківці, це:

  • вільний вибір для суб’єкта господарювання;
  • відсутність посередників (еквайєра, ЦСО);
  • он-лайн реєстрація в контролюючому органі;
  • пристосовність до будь-якого пристрою, що підтримує операційну систему Windows, Android;
  • виключно електронний документообіг;
  • безкоштовність (програмне рішення ДПС).

Податківці нагадують, що з 1 січня 2022 року значно розширилося коло суб’єктів господарювання (фізичних осіб-підприємців), які мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО). Застосування РРО та/або ПРРО стало обов’язковим для платників єдиного податку другої-четвертої груп.

Відповідно до вимог п. 10 ст. 296 ПК України РРО або ПРРО не зобов’язані застосовувати лише платники єдиного податку першої групи.

РРО/ПРРО можна зареєструвати в контролюючих органах в режимі онлайн за допомогою сервісу «Електронний кабінет платника податків», подавши заяву за формою №1-РРО або №1-ПРРО.

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої,  третьої та четвертої груп згідно з вимогами Податкового кодексу з 01 січня 2022 року зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу.

При цьому ФОП – платники єдиного податку, що здійснюють продаж  технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів, відповідно до вимог затвердженого Порядку ведення обліку товарних записів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, який затверджений наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496.   

Новації у сфері застосування РРО спрямовані, перш за все, на захист легального бізнесу та виведення з тіньового обігу частки готівкових розрахунків та безконтрольного обігу товарів. Встановити Програмні РРО  можливо на смартфон, планшет, комп’ютер чи інший пристрій, який має ОС Android та Windows підключений до інтернету.

Детальніше про програмні РРО тут

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook