Новини
Інфраструктура

Три години світла виділили на сьогодні енергетики мешканцям Хмельниччини

Вкотре мешканцям Хмельниччини потрібно бути готовими до тривалої відсутності електроенергії, холоду в квартирах та неможливості приготувати собі їжу. В “Хмельницькобленерго” попередили про продовження режиму відключень за графіком 2 на 6, але враховуючи похибки на “технічні моменти” навіть обіцяних двох годин за раз люди можуть не отримати.

У “Хмельницькобленерго” більше не повідомляють про обсяг потужності, доведений для області. Інформують лише про те, що він не достатній. Сьогодні в енергетиків відкрито попередили, що без світла споживачі будуть мінімум 6 годин (без усіляких там припущень про основні черги та можливі застосування додаткових), причому відключення відбуватимуться одразу по трьом чергам. Підключати обіцяють на 2 години, проте й тут одразу попередили про “можливі відхилення від графіка на рівні 15-30 хвилин”. З досвіду попередніх днів, швидше, за все, включення будуть з півгодинною затримкою, а відключення – точно по графіку. Отже замість обіцяних двох годин зі світлом ми отримаємо, ймовірно, лише півтори. Двічі на день.

Пріоритетними, як і раніше, за словами енергетиків, залишаються об’єкти критичної інфраструктури та мешканці тих будинків, які розташовані на одній лінії з ними. У деяких містах, навіть на Хмельниччині, вже дозріли до того, аби відключати і тих споживачів, яким “пощастило” мати світло постійно, аби дати більше електроенергії решті, проте про масове застосування такої практики в усій області поки не йдеться. Тому ті, хто напряму залежить від електропостачання (опалення, приготування їжі) надалі сидітимуть з ранку до ночі в холодних квартирах і грітимуть їжу на свічках або сухому спирті. Або ж наражатимуть себе на небезпеку, намагаючись скористатися туристичними пальниками, не вміючи з ними до пуття поводитися (випадки вибухів таких пристроїв уже зафіксували в декількох областях України).

В якому саме порядку та в які години відключатимуть споживачів, невідомо. Нової таблиці з розкладкою на три черги у Хмельницькобленерго не надали, доступна лише звична таблиця відключень по дві черги одночасно.

Мешканці Хмельниччини нам пишуть:

Чому графік є, а вмикають раз на день на одну годину? Хмельницька область, село Ключівка, тут багато дітей, яких годують сумішшю. Їм пляшечку теж раз на день чи як? В сусідніх селах вмикають кілька разів на добу. Куди звертатись? Що робити? Де справедливість?

Чому постійно застосовуються додаткові черги? Дві години на день світла – це взагалі ні в які ворота. Холодильники і морозильні камери не встигають холоду нагнати. Як можна знизити навантаження, якщо всі хочуть за цих дві години все поробити?

У lll черзі по Свободи 7Б та 7/1 світло не вимикають зовсім, а сусідні будинки без світла по 6-7 годин!

На ці питання хотілося б людям почути відповіді, а ще краще, отримуватися світло хоча б точно по графіках. Проте крім закликів економити вони навряд чи чогось іще дочекаються. Ні влада на місцях, ні тим більше енергетики не дуже поспішають говорити з людьми.

Що до того, як дізнатися про відключення за своєю адресою, на сайт обленерго радять скористатися розділом Відключення за адресами, або ж чат-ботами у соцмережах, або ж скориставшись автоматичним меню самообслуговування при дзвінку до Кол-центру.

Не обов`язково чекати з’єднання з оператором, споживач самостійно може дізнатися про наявність зареєстрованого відключення, скориставшись IVR та натиснувши 1, – пишуть на сайті обленерго.

Щоправда, є дві проблеми. Перша – додзвонитися до колцентру (на це може знадобитися тривалий час). Друга – навіть якщо ви додзвонитеся, ви навряд чи отримаєте потрібну інформацію. З досвіду, при відсутності світла після закінчення терміну графіка автомат вам швидше за все скаже, що аварійного відключення за вашою адресою немає. Ну і світла у вас при цьому також не буде.

Як розповідають наші читачі, іноді диспетчери на колцентрі (якщо до них вдається додзвонитися) на скаргу, що досі немає світла, радять “придивитися. Воно є”. А також розповідають цікаві історії про те, що адреси, за якими потрібно відключати електроенергію, надають енергетикам області диспетчери Укренерго.

Ще одна порада від Хмельницькобленерго:

Якщо ваша оселя відносяться до іншої черги, ніж зазначено в Графіку погодинних відключень, або різниця між зазначеним часом в Порядку застосування черг і фактичним відключенням склала більше 30 хвилин, або ж електрична енергія в оселі відсутня більше ніж 6 годин поспіль, то надіслати своє звернення чи скаргу можна за допомогою таких каналів зв’язку:

  • форми зворотного зв’язку на офіційному сайті Товариства. Але для максимально швидкої реакції, будь ласка, зазначте свою адресу, ПІП, номер особового рахунку та суть повідомлення;
  • дзвінка до Кол-центру Товариства на один із номерів: 0 800 50 50 62, (0382) 75 52 00, 067 250 50 62, 066 650 50 62, 067 010 50 62;
  • звернення до Інформаційно-консультаційного центру (у робочі години) тел.: (0382) 69-53-49, 69-52-27, e-mail: ikc@hoe.com.ua.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook