Новини
Культура

Мирослав Кувалдін: «Республіку треба зберегти»

Минулими вихідними востаннє у звичному для себе форматі відгримів один із найбільших музичних і street-art фестивалів України RespublicaFEST.

Електроніка, джаз, рок, реп та поезія, – музика звучала на кожному кроці та майже на все місто. Протягом трьох фестивальних днів одночасно на чотирьох сценах виступали 60 кращих вітчизняних та закордонних виконавців.

Серед них і давно улюблений публікою за свій щирий сонячний позитив, який він несе у своїх піснях, гурт The ВЙО. Учасники гурту подарували своїм шанувальникам гарний настрій та чудову музику в стилі реггі.

Точкою відліку стилю реггі в Україні можна сміливо вважати утворення у 1991 році гурту The ВЙО в місті Кобеляки Полтавської області. Основу команди склали гітарист Сергій Підкаура та співак Мирослав Кувалдін. Але так склалось, що музиканти періодично то розходилися, то знову сходилися, то до них приєднувались інші учасники. У 1995 році The ВЙО стали лауреатом „Червоної рути” із задиркуватою піснею „Ганжа”. 
У лютому 1997-го року гурт у складі Підкаури та Кувалдіна підписав контракт із мистецькою агенцією “Територія А”. Тому пік їхньої популярності  припав саме на ці часи. Споглядаючи колоритну зовнішність Мирослава, глядачі не могли повірити, що хлопець народився в східній Україні й так добре розмовляє «по-нашому» від народження. Саме в ті часи пісня «Зорі» стала маніфестом українських растафарі.

Здавалось, що все налагодилось. Гурт має багато шанувальників та пише чудову музику. Але в 2000-му році гурт оголошує про припинення свого існування. Сергій Підкаура як автор починає співпрацювати з провідними українськими музикантами, а Мирослав Кувалдін розпочинає кар’єру телеведучого на телеканалі М1 та записує сольний альбом “Зеркало Миру”.
І ось після 8-річної перерви музиканти гурту The ВЙО вирішили відновити свою концертну діяльність на фестивалі аматорського мистецтва “Вйо, Кобеляки”. 

А у 2017 році гурт The ВЙО вирішив відсвяткувати свій двадцятирічний ювілей музичної якості та стабільності   у «Території А» саме на фестивалі Республіка FEST.

Катерина Прокопець

 

Автор: Катерина Прокопець