Новини
Події

На будівництві сміттєсортувальної лінії на Хмельниччині «відмили» 400 тисяч гривень

Згідно з актом виконаних робіт сміттєсортувальну лінію з переробки твердих побутових відходів у Дунаївцях здали в експлуатацію ще наприкінці лютого минулого року. А по факту вона не працювала жодного дня.

Активісти запідозрили, що на будівництві об’єкту влада просто відмила гроші. У лютому 2017 року аудиторська служба,   провівши перевірку сміттєсотрувальної лінії, виявила порушення. Коли активісти звернулися до міської ради аби отримати результати перевірки, їм було відмовлено.

–  Висновки аудиторської служби були викладені на ста сторінках, тож коли я звернувся з офіційним запитом, влада порахувала за кожну сторінку 3 грн. 20 коп., –  каже місцевий активіст Віктор Галущак. – У той час, як ринкова вартість одного роздрукованого аркушу коштує гривню. Я просто не мав змоги отримати ці акти перевірки.

Пенсіонер, зібравши грошей, таки витребував необхідні документи. І результати його вразили.

–  Я багато бачив, але такого… Мене це просто шокувало. Побудований об’єкт повністю не відповідає проектно-кошторисній документації. Це  –  велика афера місцевої влади, котра на цьому об’єкті відмила кошти і намагається усе приховати.

Численні звернення активістів до прокуратури таки дали результати. Правоохоронці порушили карне провадження.

–  За фактом будівництва сміттєпереробної лінії за межами Дунаєвець до єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено кримінальне провадження за статтею 366 Карного Кодексу України (службове підроблення), –  розповідає слідчий Дунаєвецького райвідділу поліції Олександр Ющишен.

У якості технічного експерта поліція запросила колишнього архітектора Дунаєвець Володимира Онікійчука.

–  Обєкт не працює з декількох причин, –  каже Володимир Онікійчук. – По-перше, об’єкт не відповідає проектно-кошторисній документації. По-друге, перекриття піднавісу  –  дві залізобетонні балки і дві металеві ферми, що взагалі нонсенс і недопустимо з точки зору будівельних норм. Забудовником використано колони, котрі використовувалися раніше, тобто вживані. Значно перевищена вартість балок. Для чогось усе засипано щебенем, але це не за проектом. А лише на щебінь витрачено 101 тисячу гривень. Взагалі, на цьому об’єкті десятки порушень.

Найцікавіше, що сама сортувальна лінія з переробки сміття (тобто, основа усього об’єкту) коштує 90 тисяч гривень, а дах, встановлений на кілька вживаних колонах… мільйон!

Натомість чиновники запевняють, що до кінця року сміттєсортувальна лінія запрацює.

–  По сімттєсортувальній лінії приїдьте до нас у кінці року. Вона відповідає проектно-кошторисній документації. Були проблеми в тому, що ми не задокументували кінцевого результату сміттєсортувальної лінії. На жаль, виявися такий проектант, на жаль, таке буває. Обладнання не забезпечує нам переробки 60 % сміття, що є економічно невигідно. Ми докупили власним коштом грохот, зараз виготовляється чотири транспортери і до нового року сміттєсортувальна лінія запрацює, –  запевняє міський голова Дунаєвець Веліна Заяць.

Щоправда, заступник міського голови Леонід Михальський ще влітку запевняв журналіста: об’єкт запрацює у серпні. Нині терміни вкотре перенесли.

Але найголовніше, що оте нове обладнання обійшлося місцевому бюджету ще у мільйон триста тисяч. Однак сміття не сортують донині. 

– Отой новий барабан, чи грохот, як його називають чиновники, не передбачений проектно-кошторисною документацією, –  розповідає Володимир Онікійчук. – Взагалі, цей об’єкт не відповідає проекту, а для того, щоб відповідав, його потрібно знести і побудувати новий. На мою думку, на цьому будівництві «відмили» щонайменше 400 тисяч гривень.

У рамках кримінального провадження у якості технічного експерта був запрошений ще один незалежний експерт із Кам’янця-Подільського. І його висновки повністю співпали із висновками пана Онікійчука.

Ми і надалі інформуватимемо наших читачів про подальший перебіг подій.

Автор: Алла Самойленко