Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому відкрили четверту модернізовану котельню

Розташована на вулиці Прибузькій, 6, вона повністю оновлена за кошти з міського бюджету та у рамках інвестиційної програми підприємства «Теплокомуненерго». За півроку тут встановили економні котли з автономним обладнанням та повністю відремонтували приміщення. Загалом витратили півтора мільйони гривень. Котельня подаватиме гарячу воду у п’ять багатоповерхівок на Прибузькій, Соборній і Староміській.

«Тут фактично реалізований принцип децентралізації подачі гарячої води, – розповідає Хмельницький міський голова Олександр Симчишин. – Повністю незалежно від великих котелень.  Вона максимально легка в управлінні. Сьогодні ми всі побачили, що запуск гарячої води, нагрівання котла – це, фактично, 5-10 хвилин. Не день, не два, не півдня, як то було раніше, і як це є в багатьох інших містах».

За останні роки в обласному центрі модернізували 23 таких котельні. Завдяки цьому, у Хмельницькому – один із найнижчих тарифів на теплопостачання в Україні.

«В Хмельницькому тариф на тепло з січня становитиме 1480 гривень за 1 гігакалорію. Шепетівка, наприклад, подалася на новий тариф – там 2100 гривень за гігакалорію, – каже міський голова. – Одна гігакалорія приблизно опалює квартиру площею 55-60 квадратних метрів в місяць. То можна порахувати: хмельничанин в такій квартирі платить, умовно кажучи, півтори тисячі гривень, а шепетівчанин, кам’янчанин, лучанин чи рів нянин, відповідно, іншу цифру – 1700 або навіть 2200».

У мінусову температуру тепло і гаряча вода в будинки містян подаються централізовано. Такі міні-котельні, як на Прибузькій, зменшують втрати тепломереж. І створюватимуть комфортні умови для хмельничан влітку та в перехідний період.

Раніше, восени та навесні, коли на вулиці буває плюс 15, щоб не перегрівати будинки, доводилося зменшувати температуру гарячої води, пояснює директор міського КП «Хмельницьктеплокомуненерго»  Володимир Скалій. А тепер котельня працює незалежно від системи централізованого опалення.

Наступного року у Хмельницькому міська влада спільно з «Теплокомуненерго» планує модернізувати ще чотири котельні.

Детальніше – у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS