Новини
Події

Ізяславщина вшановує пам’ять жертв Холокосту

Вчора, 11 вересня, неподалік від Ізяслава відбулось відкриття пам’ятного знаку на місці загибелі понад тисячі жертв Холокосту.

Трагедія сталася 30 серпня 1941 року в урочищі «Облоги», де в роки окупації нацистськими загарбниками було закатовано понад тисячу осіб єврейської національності.

Як повідомляє Хмельницька ОДА, меморіальний захід зібрав представників єврейських громад Ізяслава, Хмельницького, Києва, США, представників місцевої влади, ветеранської організації, жителів та гостей району.

Звертаючись до них, представник Фонду Цаля Каплуна Іосиф Менакер зазначив:

Важливість цього монумента і багатьох інших монументів Холокосту, які були і будуть зведені на місці більш ніж 1000 місць розстрілів євреїв на Україні, полягає не лише в увічненні пам’яті загиблих, але і в недопущенні повторення подібної жахливої трагедії в майбутньому. Причому не лише відносно євреїв, але і будь-якої іншої нації, народності або індивідуальної приналежності».

Художнє рішення пам’ятного знака пояснив його автор, латвійський скульптор Глєб Пантєлєєв:

Скульптура є спробою висловити конфлікт хаосу та гармонії, а гармонія – це праця та зусилля. Нижча, грубо просвердлена частина обеліску розташована у зоні хаосу. Верхня ж символізує гармонію та перемогу розуму».

Присутні вшанувати пам’ять загиблих  хвилиною мовчання, поминальніою молитвою та покладанням квітів до монумента.

Довідково: Ініціатива зведення монументів пам’яті у місцях масових поховань жертв Холокосту в Україні належить Фонду Цаля Каплуна (США).

Це вже другий монумент, зведений на теренах нашої області в пам’ять загиблих.  Перший було встановлено в жовтні минулого року поблизу села Сошне Ізяславського району.

 

 

Автор: Тетяна Правдива

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS