Новини
Кримінал

Вирок жителям Хмельниччини за катування суд залишив без змін

Вирок двом жителям Хмельниччини, які катували потерпілого, вдягнувши на шию металевий ланцюг, Тернопільський апеляційний суд залишив без змін.

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу прокурора на вирок Ізяславського районного суду Хмельницької області, яким обвинувачених засуджено до 11-ти та 7 років позбавлення волі. Водночас з одного з них судом стягнуто на користь дочки потерпілого 300 тис. грн моральної шкоди. 

Як встановлено місцевим судом, 23 листопада 2016 року обвинувачені і потерпілий розпивали спиртні напої в селі Улашанівка Хмельницької області. Серед чоловіків виникла суперечка через нібито вкрадений велосипед, під час якої потерпілого побили, а на шию одягли ланцюг.

Надалі обвинувачені вирішили відвести потерпілого до власника вкраденого велосипеду у м. Славута. Дорогою через ліс, потерпілий зашпортався, впав у калюжу, і, будучи п’яним, не міг встати. Тоді в обвинуваченого виник умисел помститися потерпілому, якого він вважав винним у смерті своєї співмешканки, та покарати його. За допомогою металевого ланцюга він затягнув потерпілого у калюжу, став ногою йому на спину, а рукою занурив голову у воду, спричинивши його смерть. 

Відтак дії обвинувачених місцевим судом кваліфіковано за ч.2 ст. 127 (катування, тобто умисне заподіяння сильного фізичного болю або фізичного чи морального страждання шляхом нанесення побоїв, мучення або інших насильницьких дій з метою спонукати потерпілого вчинити дії всупереч його волі, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Одного з кривдників визнано винним і засуджено до 11 років позбавлення волі та стягнуто на користь дочки потерпілого 300 тис. грн моральної шкоди. Іншого – засуджено до 7 років позбавлення волі.  

Не погодившись із таким судовим рішенням, прокурор подав апеляційну скаргу та просив вирок місцевого суду скасувати, й призначити засудженим покарання – по 15 років позбавлення волі.

Заслухавши суддю — доповідача, доводи прокурора, пояснення обвинувачених та їх захисників, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду дійшла до висновку, що суд першої інстанції дав належну правову оцінку всім доказам у даній справі та дійшов правильного висновку щодо кваліфікації винуватості кожного з обвинувачених поза розумним сумнівом і повністю доводять їх винуватість.

Тому колегія суддів уважає, що апеляційну скаргу прокурора слід залишити без задоволення, а вирок суду першої інстанції — без змін. 

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter