Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому змінилися правила перевезень у таксі

Затори на дорогах тепер не лише крадуть час хмельничан, а й суттєво б’ють по кишені. За новими правилами, запровадженими у службах таксі, під час очікування у пробках таксо-лічильник продовжує «намотувати» копійки та гривні, тож видатки хмельничан на цей вид перевезень суттєво зростають. Адже пробки в обласному центрі вже давно стали звичним явищем.

Карантинні обмеження внесли свої корективи у життя мешканців Хмельницького, як і решти України. Зокрема, в тому, що стосується громадського транспорту. І без того не найкраща ситуація із забезпеченням міста достатньою кількістю транспортних одиниць, із введенням заборон щодо кількості пасажирів ще більше погіршилася. Подекуди транспорт, особливо приватний, знімають з маршрутів через збитковість, а подекуди хмельничанам просто не вистачає у ньому місця. Тож тим, хто поспішає, доводиться викликати таксі.

Хмельничанин Олександр користується послугами таксі досить часто. Днями, дістаючись до місця призначення у таксі однієї з хмельницьких служб, потрапив у затор.

На середині пробки я вирішив запитати у водія, чому рахуються гроші. На що він мені сказав: так рахує програма, – розповідає Олександр.

Як результат, замість 60 гривень, які зазвичай сплачує за такий кілометраж, віддав водію ще третину від цієї суми. Зателефонував у службу таксі, аби прояснити ситуацію. Диспетчерка служби відповіла хмельничанину, що у нього зафіксовано 15 хвилин простою. Олександра це збентежило, адже водій його не очікував – він до автомобіля вийшов навіть заздалегідь.

Вона почала говорити, що «у нас таке нововведення. Десь місяць тому зробили, що в пробках лічильник продовжує рахувати, – коментує Олександр.

Водії цієї служби ситуацію коментують по-різному, проте зазначають: рахує гроші не таксист, а програма.

За оновленими стандартами працюють всі

Аби добитися правди, журналісти каналу Перший Подільський зателефонували до адміністрації служби таксі.

Ця система почала працювати місяців три тому. Щоб відбулось нарахування, автомобіль має нерухомо взагалі стояти і не рухатися. Тому клієнти на собі цього не відчувають, – пояснили у службі таксі.

На питання, чи попереджали клієнтів про нововведення, там відповіли:

В режимі диспетчера повідомлялось, але я вам хочу поставити зустрічне запитання: мене, як клієнта, повідомляє магазин про те, що вони підняли на ось ціну? Чи це я бачу лише на ціннику?

Також у службі наголосили, що за оновленими стандартами працюють майже всі служби в Україні. Підтверджують цю інформацію й столичні таксисти.

Однак спосіб не переплачувати таки є: коли при замовленні вказують фіксовану суму.

Коли є фіксована сума, водій не повинен вмикати простій. Він може його включити лише за однієї умови: коли він очікує пасажира. По таксометру можуть їздити тільки офіційні служби, – пояснив київський таксист Євген.

Проте і за таких умов недобросовісний водій може знайти лазівки та вимагати більше грошей. Якщо підозрюєте обман – слід запастися доказами.

В першу чергу, має бути будь-який розрахунковий документ, який підтверджує факт надання послуги. Документ, який підтверджує надання інформаційно-диспетчерських послуг. І тоді з переліком документів потрібно звернутися в контролюючі органи або до суду, – пояснює головна спеціалістка відділу захисту споживачів ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницький області Людмила Бухта.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter