Новини
Кримінал

На Хмельниччині попередили незаконну передачу в користування сільгоспземель вартістю понад 15 мільйонів гривень

Прокуратурою Хмельницької області виявлено порушення при використанні сільгоспугідь на території п’яти сільських рад Ізяславського району.
Так, за загальним правилом громадяни та юридичні особи мають право одержати земельні ділянки за результатами аукціону. Однак, інколи особи намагаються уникнути цієї процедури та скористатись пільговим порядком отримання земель, одним з яких є створення фермерського господарства.
Не маючи наміру здійснювати виробництво товарної сільськогосподарської продукції, її переробку та реалізацію, для спрощеного одержання у користування землі громадяни звертаються до органу виконавчої влади із заявою про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду для ведення фермерського господарства.
Посадовці, в свою чергу, в окремих випадках формально підходять до вирішення таких заяв, не пересвідчуються у волевиявленні громадянина створити фермерське господарство та приймають рішення на користь заявника, повідомляє прес-служба прокуратури Хмельницької області.
Таким способом мешканка районного центру намагалась отримати в користування 14 земельних ділянок загальною площею 442 га та вартістю понад 15 млн. грн., розташованих на території Сахновецької, Великопузирівської, Шекеринецької, Тернавської та М’якотівської сільських рад Ізяславського району, з метою подальшої передачі для обробітку сільськогосподарському товариству, на якому сама ж працює.
У зв’язку із цим, діючи на захист інтересів держави, прокуратура звернулась до суду з вимогами визнати накази Головного управління Держземагенства в області, якими надано дозвіл на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду, недійсними.
Рішенням Ізяславського районного суду позицію прокуратури підтримано та позов задоволено.
Такими чином, попереджено незаконну передачу в користування землі сільськогосподарського призначення загальною площею 442 га та вартістю більше 15 млн. грн.

Автор: Тетяна Новак