Бехеровка: чеська настоянка, рецепт якої оповитий таємницею
26 Лютого 2023

Бехеровка – міцний ароматний напій на основі пряних трав, який належить до лікерів і входить до числа найпопулярніших аперитивів у багатьох країнах.

У цій статті ми розповімо, чому, обираючи незвичайні алкогольні напої, багато людей зупиняються саме на Бехеровці, та як правильно пити цей цікавий лікер-настоянку.

Особливості виробництва Бехеровки

Спочатку цей різновид лікеру використовувався як ліки проти шлункових хвороб, які готувалися на основі спирту, мінеральної води та певних видів трав. Винайшов мікстуру аптекар Йозеф Вітус Бехер. Сталася ця знаменна подія в чеському місті Карлові Вари.

Пряна настоянка міцністю в 38% припала до смаку багатьом чехам. Невдовзі її почали виробляти для експорту. Спочатку настоянку готували лише вручну. Та приблизно через сорок років перейшли до використання технічних засобів. Це заслуга сина аптекаря, якому в спадщину дісталися рецепт лікеру та маленька компанія з його виробництва. А через сто років напій почали вживати не тільки як ліки для поліпшення травлення, а й як аперитив.

Рецепт Бехеровки тримається в суворій таємниці. Відомо лише про основні етапи виробництва: полотняні мішки, наповнені 20 видами трав, занурюються в ємності зі спиртом на 7 днів. Готовий спиртовий екстракт розбавляють мінеральною водою, взятою з джерел, розташованих у Карлових Варах. Потім додають цукор – і напій готовий.

Основні сорти Бехеровки

Усього їх п’ять:

  1. Original. Напій міцністю 38% виробляється за традиційним рецептом 19 століття.
  2. Unfiltered. Нефільтрований лікер, на відміну від оригіналу, має золотий матовий відтінок.
  3. Кордіа. Лікер із додаванням липових квітів. На 3% слабший за класичний варіант.
  4. Lemond. Найслабший різновид Бехеровки міцністю всього 20%. У смаку присутні виразні цитрусові нотки.
  5. KV 14. Найміцніший різновид лікеру – вміст спирту становить 40%. Також має характерний яскравий червоний колір.

Як правильно пити лікер

Перед вживанням рекомендується охолодити Бехеровку до 5-7°C. Пити варто невеликими порціями, роблячи між прийомами проміжок 20-30 хвилин. На батьківщині напою радять тримати його в роті, рахуючи до сорока, а вже після ковтати – це дозволяє максимально відчути смак трав’яної настойки.

Найкраща закуска до Бехеровки – скибочка апельсина, притрушена корицею. Але можна закушувати й іншими солодощами – тістечками, скибочками шоколаду, фруктами (ананасом, виноградом, цитрусовими). Також популярне доповнення – келих світлого пива чи соку: смородинового, яблучного або вишневого.

Трохи лікеру можна додати в каву або чай, щоб збільшити зігрівальний ефект гарячого напою.