Біопсія шийки матки. Коли потрібне дослідження
14 Грудня 2023

Традиційно біопсія шийки матки – процедура, яка передбачає взяття фрагмента тканин для подальшого лабораторного дослідження. Це необхідно у випадках, коли є підозра на розвиток доброякісних або злоякісних процесів, що призводить до утворення атипових клітин. У сучасних умовах біопсія здійснюється максимально безболісно та безпечно.

Коли потрібне дослідження

Перед проведенням біопсії шийки матки лікар проводить кольпоскопію – гінекологічне оптичне обстеження. Біопсія шийки матки призначається при виявленні наступних проблемних моментів:

  • фрагменти тканин, які не активні до йоду;
  • атипові судини та груба мозаїка;
  • ерозія та рани на слизовій оболонці;
  • утворення доброякісного характеру – поліпи, кісти, папіломи, кондиломи та інше;
  • запальні процеси.

Біопсія проводиться, щоб підтвердити або спростувати розвиток злоякісних утворень. Лабораторне дослідження взятих фрагментів дозволяє чітко оцінити їхній стан та розробити ефективний лікувальний план.

Як проходить біопсія

Для взяття біологічного матеріалу з шийки матки можуть застосовуватись спеціальна голка, петля з підведеним до неї електричним струмом, вигнуті ножиці, радіохвильовий ніж, лазерний ніж, скальпель. Обрання інструменту для біопсії здійснюється лікарем, але незалежно від цього процедура включає наступні етапи:

  1. зручне розміщення жінки у гінекологічному кріслі;
  2. введення у піхву дзеркала для огляду поверхні шийки матки;
  3. оброблення антисептиком ділянки, яка потребує видалення;
  4. введення інструменту та взяття біологічного матеріалу у потрібному об’ємі.

Акуратне проведення біопсії дозволяє жінці одразу відправитись додому та чекати результатів лабораторного дослідження взятих тканин. Оптимальним періодом взяття біологічного матеріалу є 5-7 день циклу, за декілька днів до процедури необхідно обмежити статеві контакти та використання тампонів, вагінальних свічок тощо. Перед процедурою рекомендовано поголити лобкове волосся, щоб лікар мав більш кращий доступ до шийки матки.

Жінкам не варто боятись, адже біопсія є щадною процедурою, яка не створює дискомфорту. Обрання правильного засобу для анестезії та інструменту зі взяття тканин робить процес безболісним. Пріоритет надається радіохвильовому ножу або лазерному ножу, які більш безпечні у порівнянні з традиційним скальпелем.

Біопсію шийки матки заборонено проводити у період менструації та під час вагітності, при наявності запальних захворювань статевих органів або проблем зі згортанням крові. У всіх інших випадках взяття біологічного матеріалу може зручно проводитись і давати максимальну інформацію про стан тканин шийки матки, існуючі проблемні моменти. Попередньо проводиться комплексна діагностика.

Джерело: сайт bilyak.com.ua.