Чи можна завагітніти після 40 років
22 Вересня 2021

Питання про пізню вагітність актуальне для багатьох, оскільки тенденція до усвідомленого, а таким чином, пізнішого батьківства в суспільстві лише зростає. Відомо, що як і рання, так і занадто пізня вагітність пов’язані з певними ризиками для здоров’я матері та дитини. І якщо з ранньою вагітністю все більш-менш зрозуміло, то стосовно пізньої залишаються сумніви.

Оптимальний вік для вагітності

Що вважати пізньою вагітністю у світі, де технології дають деяким жінкам змогу народити дитину навіть після 60 років? Згідно з Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я репродуктивним віком жінки вважається період з 15 до 49 років. Зрозуміло, що мова йде про фізіологічний, а не соціальний складник цього поняття. Оптимальним віком для зачаття, на думку лікарів, є 19–35 років. Чому саме 35? Це пояснюється трьома причинами:

  1. З 35 років зростають ризики як для здоров’я жінки, так і для дитини, зокрема ризик генетичних захворювань.
  2. Знижується фертильність, тобто здатність жінки до зачаття. Так, після 35 років ймовірність настання вагітності протягом року (за умови регулярного статевого життя під час відсутності контрацепції) становить 78%. Для порівняння — у жінок 20–24 років цей показник дорівнює 96%.
  3. Зростає ризик мимовільного переривання вагітності, після 35 років він становить аж 20%, а після 45 — понад 50%.

Чому з віком складніше завагітніти

Причин вікового зниження фертильності теж кілька, головним чином вони стосуються вікових змін яєчників.

Гормональні зміни

Змінюється менструальний цикл жінки. З’являються, а тоді й частішають ановуляторні цикли, тобто такі менструальні цикли, коли не відбувається овуляція. Без овуляції зачаття неможливе.

Виснаження оваріального резерву

Ооцити, або яйцеклітини, закладаються під час внутрішньоутробного розвитку дівчинки. Новонароджена дівчинка вже має запас ооцитів на все життя, після народження ці клітини в організмі не виробляються. Саме ця індивідуальна кількість і зветься оваріальним резервом. Поступово він виснажується. Показником оваріального резерву в організмі є антимюллерів гормон. З віком його значення зменшується, і на жаль, змінити це неможливо.

Зниження якості яйцеклітин

Вікові зміни відбуваються і з самими яйцеклітинами. Як і всі інші тканини, вони піддаються окислювальному стресу, який інакше зветься старінням. Це позначається на їхньої якості, причому не лише генетичного матеріалу, а й структури: в ооцита потовщується оболонка. Через це сперматозоїду набагато важче проникнути всередину, а іноді й зовсім неможливо без сторонньої допомоги, тобто без використання допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ).

вагітність

Завагітніти після 40

І все ж таки вагітність після 40 не є такою вже й рідкістю. Статистика — це завжди усереднені дані, вони говорять про можливості та ризики, а не про те, що неодмінно трапиться з вами. Однак в цьому їх цінність, адже якщо попереджений, то озброєний. Вагітність після 40 можлива, хоча й може бути пов’язана зі складнощами. Іноді це означає використання ДРТ, і завжди означає відповідальне ставлення до свого здоров’я, спостереження у лікарів і ретельне виконання їх рекомендацій. Однак є у пізньої вагітності не лише мінуси, а й плюси, отже їх чимало