Десять порад, як не «згоріти» підприємцю-початківцю
12 Вересня 2018

На початку трудової діяльності, а особливо заняття підприємницькою діяльністю людині, як правило, не вистачає знань або досвіду, або й того і того. В цьому випадку навіть прості поради досвідчених спеціалістів в тій чи іншій галузі – реально «на вагу золота», оскільки вони часто можуть зекономити багато часу та грошей початківцю.

Тож кілька порад від досвідчених спеціалістів своєї справи:

Заробляйте на своєму хобі чи на тому, що ви робити, аби відволіктись та відпочити.

Багатьом людям не вистачає вільного часу. Магічний трикутник (дім –  сім’я –  робота) забирає весь час і у них залишається година-дві на добу, щоб сісти і обдумати нову бізнес-ідею, на якій можна розбагатіти.

Візьміть те, що вам подобається — аналізувати спортивні матчі, садівництво або різьблення по дереву, — і спробуйте заробити на цьому гроші. Це найрозумніша відправна точка. Так ви збережете своє хобі і ще й монетизуєте його.

Спілкуйтеся з іншими підприємцями.

Потрібно оточити себе такими людьми, на яких вам хочеться бути схожими. Якщо всі ваші друзі — нудні офісні працівники, то ви підсвідомо будете відчувати на собі соціальний тиск і залишитеся такими ж нудними офісними працівниками.

Такі друзі не зрозуміють ваших амбіцій або навіть будуть ображатися і заздрити в разі, якщо  вас спіткає успіх. Знайдіть людей, які перебувають у тому ж стані, що і ви, підштовхуйте і мотивуйте один одного.

Не соромтеся.

Прагнення зробити щось, що до вас ще ніхто не робив, вимагає певною мірою необгрунтованої віри в себе. Ви повинні бути готові:

  • перетворитися в об’єкт глузувань;
  • обдзвонювати десятки потенційних клієнтів і переконувати їх, що ви можете виконати роботу краще, ніж хто-небудь інший;
  • рекламувати свій новий продукт для людей, які не підозрюють про його існування;
  • обіцяти надати ваш унікальний товар або послугу, навіть якщо ви ще слабо уявляєте, як це зробити. Але при цьому потім обов’язково розібратися, як це зробити.

Ви не повинні соромитися.

До дідька вашу бізнес-ідею!

Американський підприємець, міліардер  Марк Кюбан одного разу сказав, що для кожної гарної бізнес-ідеї ви повинні уявити, що ця ж ідея є у 100 інших людей, які вже працюють над нею. Бізнес-ідеї не важливі. Важливе виконання.

Багато людей пишаються собою, тому що придумали класну ідею. Але найуспішніші компанії, якщо поглянути на історію, рідко ґрунтувалися на нових ідеях. Google — не нова ідея. Facebook — не нова ідея. Microsoft — не нова ідея. Просто ці компанії впоралися з реалізацією краще, ніж інші.

Менше читайте, більше робіть.

Спробуйте читати лише тоді, коли вам потрібно конкретне рішення для проблеми, з якою ви зіткнулися в роботі. Не потрібно читати про маркетинг, тому що вам здається, що ви повинні розбиратися в маркетингу. Читайте про маркетинг, коли вашому новому проекту знадобиться маркетингова стратегія.

Часто люди читають про те, що хочуть зробити, замість того, щоб дійсно щось зробити. Для підприємця  читання марне без виконання.

Перевіряйте та перепровіряйте.

Ви нічого не знаєте, поки не протестували це. Часто на семінарах та у книгах з маркетингу говориться, що треба піднімати ціни. Тим не менше проведений спліт-тест на власному сайті конкретного підприємця  може показати, що книги (якщо сайт продає книги) за низькими цінами не призводять до зменшення доходів, а, навпаки, залучають нових клієнтів, отримують більше позитивних відгуків і приносять більше трафіку на сайт. В такому випадку довіряти варто не теорії з книг, а результатам власного дослідження.

Будьте ексцентричні.

Майже неможливо виділитися, якщо нічим не відрізнятися від інших. Поверніть свої дивацтва (якщо вони у вас є) собі на користь .

Постійно думайте про свій бренд.

Реальність сучасної економіки така, що будь-яка інформація, продукт або послуга, які потрібні людям, вже існують в десятках варіантів. Дефіциту більше немає. Відрізнятися від конкурентів лише ціною або якістю — практично нереальна стратегія для виходу на новий ринок.

Ваш бренд визначає, як складуться відносини з клієнтом або покупцем. Саме з цієї причини вони повертаються до вас, а не йдуть до ваших конкурентів, які пропонують такі ж послуги.

Пропонуйте не продукт, а відчуття.

Стів Джобс говорив, що завжди хотів, щоб продукти Apple давали споживачам відчуття, а не просто функціональність. Сьогодні Apple, мабуть, найсильніший бренд на планеті. Це і мається на увазі, коли говориться про одержимість брендом: залучайте клієнтів відчуттями, які вони можуть пережити, використовуючи ваш товар/отримуючи послугу, а не лише інформацією та продуктом.

Вірте в те, що робите.

В іншому випадку, навіть якщо вдасться досягнути успіху, ви опинитеся застряглими на черговій нудній роботі. Але на цей раз вона створена вами.

Користуйтесь порадами та залишайтесь «на плаву».

 

Дмитро Лисий.

Бізнес-аналітик, StartUpdeveloper