Гармонія смаку: як вибрати та купити біле сухе вино для подачі з їжею
23 Травня 2024

Біле сухе вино — категорія на ринку, яку вважають надто простою, особливо новачки. Оскільки виноградний сік не контактує зі шкіркою в процесі виготовлення, багато хто помилково думає, що це негативно впливає на смако-ароматичні якості готового напою.

Виокремлюють як мінімум чотири причини, чому варто замовити біле сухе вино за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/vino/cvet/belye.html/f/sweet-sukhe:

  • широке розмаїття сортів і стилів, якщо порівнювати з червоними позиціями;
  • різноманітні варіанти поєднання з їжею;
  • чудовий варіант для охолодження в спекотну літню пору;
  • жодних плям на одязі або килимах.

біле вино

Білі сухі вина: базовий набір

Знайомство варто розпочинати саме з сухих позицій — у них найкраще відчувається смак винограду та вплив теруару. Клас напою залежить від кількості залишкового цукру. Саме його поглинають дріжджі в процесі ферментації, розщеплюючи сахарозу та фруктозу на спирт і вуглекислий газ. Зупиніться на «класичних» сортах:

  1.  «Шардоне». Виноград, який використовують для виготовлення шампанського. Він поширений у таких регіонах, як Сонома, Бургундія, Шаблі. Біле сухе вино, виготовлене у Франції, зазвичай має інтенсивний присмак ванілі та підсмажених хлібців. Продукція з Каліфорнії вражає маслянистою текстурою, яка пояснюється проходженням яблучно-молочної ферментації.
  2. «Рислінг». Універсальний варіант, який легко поєднувати з різноманітними стравами. Рислінг — одне з білих сухих вин, яке за бажанням виробника витримують у нових дубових бочках. Його активно виготовляють у Німеччині, а також у Франції, США та Україні.
  3. «Совіньйон блан». Коріння цього винограду заклали в Бордо, однак упродовж останніх років його активно культивують у Новій Зеландії. Він легкий і хрусткий. Біле сухе вино, виготовлене з цього сорту, не проходить малолактичну ферментацію. Воно призначене для вживання охолодженим. Найкраще — на відкритому повітрі. Здебільшого його характеризує низька концентрація танінів та підвищені показники кислотності.

Як поєднувати біле сухе вино з їжею

Гармонійні пари:

  1. Шардоне + устриці. Молоді позиції прекрасно поєднуються з різноманітними молюсками, однак витримане вино містить мінеральний шлейф, що найкраще відтінює смак.
  2. Рислінг + гостра їжа. Біле сухе вино відмінно втамовує спрагу після споживання пікантної техасько-мексиканської кухні.
  3. Віоньє + лобстер. Масляниста природа напою вигідно підкреслює ніжне м’ясо, приготоване на грилі.
  4. Альбаріньйо + смажена курка. Біле сухе вино з підвищеною кислотністю також можна подавати з картоплею фрі.
  5. Сотерн + крем-брюле. Класичне поєднання, народжене у Франції. Сотерн має приємний цитрусовий посмак, який відмінно впорається з насиченими нотками заварного крему та карамелізованого цукру.

Не бійтеся помилитися, адже білі сухі вина гармонійно поєднуються з різноманітними продуктами — навіть із соковитим червоним м’ясом, що донедавна вважали моветоном.