Хто допоможе місцевому підприємцю?
04 Лютого 2019

Мабуть кожен підприємець хоч щось чув про численні програми розвитку та підтримки підприємництва в Україні. Тож і ми вирішили дослідити, що це за програми, де взяти інформацію про них та яким чином вони можуть бути корисними локальному бізнесу?

1. Підтримка малого і середнього підприємництва (далі МСП) на державному рівні включає перелік програм підтримки малого і середнього підприємництва на державному рівні:

  • бюджетна дотація для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції;
  • часткова компенсація вартості с/г техніки та обладнання;
  • започаткування власного бізнесу за сприяння державної служби зайнятості.

Детальніше можна ознайомитись тут.

2. Підтримка малого і середнього підприємництва на регіональному рівні.

Так, у багатьох регіонах України на сьогодні на підставі рішень місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування розроблено низку програм фінансової підтримки підприємців, серед яких:

  • – часткове відшкодування суми кредиту (тіла кредиту) без урахування відсотків за умови створення нових робочих місць;
  • – фінансово-кредитна підтримка суб’єктам малого і середнього підприємництва та розвиток інфраструктури його підтримки;
  • – відшкодування плати за користування позиками (у тому числі фінансовими кредитами) банків та інших вітчизняних і зарубіжних фінансових установ, залученими суб’єктами малого та середнього підприємництва для реалізації інвестиційних проектів;
  • – часткова компенсація відсоткових ставок за кредитами, залученими у державних банках для реалізації інвестиційних проектів.

Детальніше про види підтримки за посиланням.

3. «EU4Business»: спрямування допомоги ЄС на підтримку МСП.

Ініціатива “EU4Business” є загальною ініціативою Європейського Союзу, що охоплює всю діяльність ЄС, спрямовану на підтримку МСП в країнах Східного партнерства.

У ЄС є розуміння, що малі та середні підприємства (МСП) є насправді ключовою складовою економічного життя. За даними ОЕСР на 2017 рік в країнах Східного партнерства МСП представляють від 83% до 99% всіх підприємств і створюють 50% всіх робочих місць. Проте, країни Східного партнерства все ще поступаються країнам ЄС, в яких МСП створюють понад дві третини робочих місць, при чому 85% нових робочих місць були створені протягом останніх п’яти років. Отже, МСП мають потенціал для створення нових робочих місць та забезпечення економічного зростання за умови подолання перешкод, таких як: обмежений доступ до фінансування, бюрократія та труднощі на шляху до нових ринків.

Детальніше з цією програмою можна ознайомитись за посиланням.

4. Програма ЄС “Конкурентоспроможність підприємств малого і середнього бізнесу (COSME) (2014-2020)”

Заходи/пропозиції для МСП:

  • Вихід на ринок ЄС та ринки партнерів програми (через Європейську мережу підприємств)
  • Бізнес-стажування за кордоном на діючому підприємстві (обмін досвідом за допомогою програми Еразмус для молодих підприємців)
  • Отримання легкого доступу до інформації щодо ведення підприємницької діяльності (через онлайн-портали Your europe business portal, Trade helpdesk, European cluster collaboration platform)
  • Участь у спеціальних конкурсах для органів державної влади, які формують та реалізують політику, з метою забезпечення кращого бізнес-клімату в країні.

Бюджет для України доступний в розмірі 900 млн євро). Тривалість: 2014 – 2020 рр.

Детальніше за посиланням.

Знаходьте свою програму і розвивайте свій бізнес по справжньому!

ГО «Агенція сталого розвитку Хмельниччини»,

Дмитро Лисий