набор браслетов
Історія браслетів: як з’явилася найдавніша прикраса у світі?
29 Жовтня 2021

Браслет — одна з найпопулярніших ювелірних прикрас у сучасному світі. Золоті браслети носять як жінки, так і чоловіки. У перекладі з французької слово “браслет” означає “зап’ясток”, хоча зараз ці аксесуари можна носити також на передпліччі або на нозі. То ж коли появились ці ювелірні прикраси?

браслеты на руке

Історія появи браслетів: з чого все почалося?

Перші такі прикраси, які радше слугували своєрідними амулетами, з’явились ще в первісних людей. Їх виготовляли з підручних матеріалів: трави, шкіри тварин, деревної кори. Прикраси були не довговічними, тож скоро люди навчились виготовляти браслет з бивнів і кісток диких тварин. Не менш популярним вважався камінь, вироби з якого нагадували сучасні жорсткі браслети. Їх прикрашали різьбою, символічними малюнками. Перші аксесуари виявили ще на місцях поховань Древніх Шумерів.

Офіційні дані стверджують, що перший браслет у сучасному розумінні знайшли ще 40 тисяч років тому.

Древній Єгипет: як виглядали аксесуари Клеопатри?

Яскраві, масивні й інкрустовані браслети з’явились у Древньому Єгипті. Їх стали носити не тільки жінки, але й чоловіки, які таким чином відганяли злих духів. Популярними ставали металеві прикраси з великим камінням, емаллю. На них виднілися символічні візерунки й зображення.

Широкі й масивні жорсткі браслети в той час переважно носили чоловіки. Жінки віддавали перевагу тонким і стриманим прикрасам. За кількістю й різноманітністю цих аксесуарів можна було зрозуміти, наскільки заможних був їх власник.

Єгиптяни також вірили: браслет допомагає захиститися від злих духів. Тому для фараонів їх виготовляти по кілька років, ніби “вплітаючи” оберіг у прикрасу.

Древня Греція й Рим: як трактували браслет?

Античність привнесла новий сенс у ці ювелірні прикраси. Жіночі браслети були витонченими й ніжними, а класичний шкіряний аксесуар на чоловічому передпліччі мав захистити його власника від ворожих обстрілів.

Індійські браслети: що вони символізували?

Браслети з Індії досі мають неабиякий попит і як сувенір їх привозять майже всі туристи. Під час традиційних східних танців жінки одягають по кілька десятків тонких браслетів. Як і мова жестів під час танцю, так і кожна прикраса й навіть матеріал чи колір має своє значення:

  • Золото. Вироби зі золота в Індії носять лише заміжні жінки, які обов’язково поєднують цей метал зі склом. Виняток становлять вдови: їм заборонено одягати скляні браслети.
  • Кольори. Червоний колір прикраси символізує жіночу енергію, синій — спокій, гармонію. Зелений традиційно вважається кольором вдачі, а жовтий — щастя. Чорний колір, на противагу українському розумінню, символізує владу й силу.
  • Символіка. Слон, вирізьблений на браслеті, символізує надійність і впевненість. Квіти жасмину — материнство.

Отже, історія появи браслетів чимось перегукується зі сучасними ювелірними прикрасами. Так, жінки досі обирають аксесуари, у які вкладають свій певний індивідуальний сенс.