КАСКО: чи вигідно купувати такий страховий поліс для авто
26 Червня 2023

Власникам автомобілів в Україні доступні два різновиди автострахування: обов’язкове (передбачає страхування відповідальності перед третіми особами) та добровільне (дозволяє власнику отримати відшкодування у випадку настання обумовлених договором подій). Законом встановлено, що чинний поліс автоцивілки повинен бути у кожного водія. Натомість купувати чи не купувати КАСКО кожен автовласник вирішує на власний розсуд.

Звісно, покупка ще одного страхового поліса – це додаткові витрати, які ні для кого не є бажаними. Кожен автовласник намагається зробити все можливе для того, щоб вберегти автомобіль від різного типу пошкоджень. Саме тому деякі водії вирішують не купувати страховку. Однак різноманітні випадки пошкодження транспортних засобів часто трапляються попри наші очікування та бажання. Наприклад, лише за 6 місяців 2023 року українська страхова компанія VUSO здійснила виплат за полісами КАСКО на понад 170 млн грн.

Вартість відновлення навіть недорогого автомобіля може бути суттєвою для його власника. Такі витрати є незапланованими та можуть зіпсувати ваші плани. Саме тому раціонально заздалегідь подбати про потенційні збитки та купити поліс автокаско. Витрати на відновлення пошкодженого авто зазвичай значно перевищують розмір сплачених за договором страхових премій. Ви можете самостійно здійснити розрахунок вартості КАСКО онлайн та дізнатися якою буде вартість поліса у вашому випадку.

Від чого залежить розмір страхової премії

Ціна послуг зі страхування автомобілів розраховується з урахуванням кількох ключових чинників:

  • оцінної вартості автомобіля;
  • місця реєстрації автовласника;
  • кількості водіїв, які будуть допущені до керування авто;
  • порядку обчислення розміру страхового відшкодування (з урахуванням зносу запчастин чи без нього);
  • способу використання автомобіля (для особистих потреб чи бізнесу);
  • наявності кредиту на авто.

Окрім того, до уваги береться марка транспортного засобу та рік його випуску. В залежності від цього для розрахунку ціни використовуються різні коефіцієнти, що обумовлено різницями в ціні на запчастини та ремонт. За однакової оцінної вартості транспортного засобу страхова премія для автомобіля середнього класу буде нижчою у порівнянні з авто преміум.

Власник транспортного засобу може визначити перелік ризиків, від яких він хоче застрахувати свою власність. Зазвичай страховики пропонують кілька різних пакетів, що відрізняються переліком страхових подій. При вивченні пропозицій зверніть увагу на наявність франшизи у кожному з запропонованих варіантів. Це сума коштів, яку у разі настання збитків страхова компанія не виплачуватиме. Наприклад, якщо вартість автомобіля становить 500 000 грн, а розмір франшизи – 3 %, то дрібний ремонт вартістю до 15 000 грн власник має здійснювати за власних рахунок. Якщо ж розмір збитків сягнув 20 000 грн, страховик компенсує лише 5 000 грн.

Варто зазначити, що купуючи КАСКО, ви можете оплатити вартість річного поліса одразу або сплачувати розраховану суму щоквартально. У обох випадках страховий захист діятиме від початку підписання договору.

Як вигідно купити поліс КАСКО

Приймаючи рішення про придбання страхового поліса КАСКО, варто пам’ятати, що він є засобом захисту вашого транспортного засобу від непередбачуваних обставин. Іноді навіть таких, які страхувальник не може собі уявити. Нелогічно оцінювати, чи варто платити за КАСКО, виходячи зі співвідношення сплаченої страхової премії та отриманого відшкодування протягом терміну дії договору. Страхування дозволяє уникнути несподіваних фінансових збитків, тож водій звичайно не очікує, що його автомобіль буде пошкоджено чи викрадено.

Відсутність страхового поліса КАСКО також пов’язана з великим ризиком самостійно оплачувати серйозні збитки, навіть якщо вони взагалі не мали попередньої історії пошкодження автомобіля. Отже, придбання страховки потенційно є вигідним для кожного водія. Єдине, про що вам слід потурбуватися, – вибір страхової компанії. Зверніть увагу на те, протягом якого часу в середньому здійснюється страхове відшкодування, дізнайтеся скільки років страховик надає такі послуги та чи дійсно без проблем покриває витрати.