хірург
Лікування варикоцеле: особливості та причини виникнення патології
12 Січня 2024

Особливості та причини виникнення патології

Варикоцеле – це варикоз яєчок, який проявляється розширенням вен лозоподібного сплетення сім’яного канатика. Патологія часто розвивається у молодих чоловіків та може призвести до ранньої еякуляції та навіть безпліддя. Тому треба реагувати на небезпечні симптоми та своєчасно звертатись до лікаря.

Варикоцеле може мати вроджений або набутий характер. У першому випадку воно пов’язане з відсутністю клапанів у системі сім’яних вен. Однак здебільшого патологія формується протягом життя через вплив наступних чинників:

  • перенапруження м’язів преса;
  • тривалі запори, що ускладнюють дефекацію;
  • розвиток пахових гриж та травми калитки;
  • інфікування хворобами, що передаються статевим шляхом;
  • застій крові у статевих органах через нерегулярне інтимне життя.

Несприятливі фактори призводять до погіршення відтоку крові, через що чоловік зіштовхується з провисанням половини калитки, больовими відчуттями у паху, слабкістю, погіршенням потенції та передчасним сім’явиверженням. Подальше прогресування хвороби може призвести до проблем вироблення сперматозоїдів, що може призвести до безпліддя.

Лікування варикозного розширення вен яєчка

Після діагностування варикоцеле за допомогою пальпації яєчка та ультразвукового дослідження, призначають оперативне втручання, яке може проводитись різними способами. На зміну класичним операціям з великою крововтратою прийшла лапароскопічна методика. Вона передбачає отримання доступу до уражених судин через невеликі проколи, які виконують на черевній стінці.

Лапароскопічна методика передбачає введення загальної анестезії, після чого на тілі роблять декілька проколів для введення троакарів (хірургічних інструментів, мініатюрної відеокамери та джерела світла). Проводиться кліпування змінених судин, при цьому здорові тканини не травмуються.

Лапароскопічне втручання дозволяє усунути варикозне розширення вен яєчка з мінімальною втратою крові та зменшеним реабілітаційним періодом. Після операції пацієнт недовго перебуває у стаціонарі, а більша частина відновлення відбувається в амбулаторних умовах. На тілі не залишається шрамів, а чоловік може швидко повернутись до повноцінного інтимного життя без ускладнень.

При лікуванні варикоцеле за допомогою сучасних технологій та звернення за допомогою на ранніх стадіях прогресування, хвороба не завдасть суттєвих проблем. Якщо ігнорувати симптоматичні прояви, вражається сім’яна залоза та зменшується у розмірах, що серйозно ускладнює можливості батьківства. Тому варто регулярно проходити обстеження чоловічих статевих органів, щоб виявити проблемні моменти на початкових етапах формування.

Джерело: сайт bilyak.com.ua.