Маркетингові дослідження та Інтернет-технології сьогодні
11 Лютого 2019

Деякі хмельницькі підприємці, які торгують на ринку та в магазинах такими товарами, як одяг, взуття, хутро тощо – не мають власного сайту або сторінки в соціальних медіа, де потенційний покупець міг би познайомитись з їх асортиментом.

Причин тому досить: недостатня обізнаність в комп’ютерних програмах та технологіях, маркетингу, відсутність вільного часу через завантаженість щоденними потребами, брак коштів на серйозну професійну підтримку бізнесу зі сторони ІТ, консалтингових фірм або банальне незнання того, яким чином можна залишити потрібний слід в Інтернеті та змусити його працювати на власний бізнес, не витрачаючи багато коштів.

То що ж робити, коли звичайний підприємець ще не встиг освоїти «гугл мій бізнес» або написання сайту в якомусь з безкоштовних конструкторів, а тут знов нові цифрові технології маркетингу?

Найперше, мабуть, варто делегувати частину своїх повноважень тому, кому можна довіряти і хто краще розбирається у цих інтернет-технологіях. Таким чином можна буде досягти хоч якихось результатів в цьому напрямку: розвантажити свій час та почати отримувати користь та прибуток від розміщення своїх товарів/ послуг в інтернеті, або, принаймні не втрачати зайве через обраний неперспективний напрямок ведення бізнесу, непотрібний ринку товар або послугу.

А далі, потроху, порціями можна пробувати втілювати прості у використанні і більш зрозумілі додатки для бізнесу або програмні рішення для оптимізації якихось із ваших бізнес процесів (збільшення прибутків через скорочення витрат та збільшення об’єму продажів), дослідження попиту на ті чи інші продукти.

То що ж воно таке маркетингове дослідження? І як можна здійснити його власними силами із мінімальними затратами і максимальною користю?

Як нам пише Вікіпедія: «Маркетингове дослідження–систематичне комплексне дослідження ринку, торгової кон’юнктури з характеристикою співвідношення попиту і пропозиції, зміни рівня цін, стану задоволення попиту населення; зміни купівельної спроможності і купівельних намірів споживачів з оцінкою перспектив розвитку ринку і прогнозом його ємності відповідно до завдань фірми, розробкою необхідної стратегії її розвитку і рекомендацій щодо реалізації її планів, підвищення конкурентоспроможності товарів, які найповніше відповідали б попиту різних груп покупців, пропозицій, спрямованих на стимулювання збуту, пошук ринків, рекламних заходів, ціноутворення тощо».

Тобто, якщо сказати людською мовою, маркетингове дослідження – це вивчення конкурентів (та покупців), того, що і як вони пропонують своїм клієнтам; вивчення того, наскільки потрібен покупцям певний товар, скільки вони готові за нього заплатити, чи буде цей товар потрібен покупцям завтра; а також що і як потрібно зробити фірмі для того, аби її товар був розкуплений і приніс дохід.

Звертаючись до одних з кращих «дослідників інформації»  – шпигунських служб, цитуючи героїв фільмів про шпигунів часів «холодної війни» потрібно сказати: «80% інформації, яку отримують кращі служби розвідки світу, вони отримують із аналізу відкритих джерел даних».

Тож і нам, звичайним підприємцям, маркетологам варто базувати свої дослідження на цих джерелах, щоб бути якнайбільш корисними та точними:

Такими джерелами можуть бути:

  • Галузеві огляди в ЗМІ – офіційна статистика за галуззю, регіоном, тренди та прогнози від великих гравців ринку.
  • Блоги та акаунти (в соц. медіа) галузевих експертів, керівників великих компаній (та ж статистика, що й в попередньому пункті, але з авторськими коментарями)
  • Виставки та ярмарки за різними галузями господарства (можна отримати зріз ринку та поспілкуватись із його активними учасниками)
  • ІТ-конференції та івенти – інформація про те, які технології стануть популярними найближчим часом та їх вплив на вишу галузь.
  • Повідомлення в соц. медіа, на сайті тощо від ваших споживачів, в тому числі й негативні – як безцінне джерело інформації про недоліки у роботі менеджерів, самому продукті тощо.
  • Ваші власні дані про продажі, які демонструють динаміку і структуру попиту, тренди тощо.

Тож опрацьовуйте всі пункти, підставляючи дані вашої справи і отримуйте збільшення прибутків та звільнення власного часу для більш приємних вам справ.

 

Дмитро Лисий, ГО Агенція сталого розвитку Хмельниччини