Недорогий, але якісний: як обрати новий ноутбук
26 Листопада 2022

Ринок сучасної електронної техніки задовольняє навіть примхливих покупців. У різних інтернет-магазинах можна без проблем купити як недорогий домашній пристрій, так і статусний ноутбук з високою продуктивністю. Ціна буде залежати від багатьох умов: бренду, технічних характеристик та додаткових параметрів.

Щоб купити новий ноутбук з необхідними характеристиками, але не переплатити, варто завітати на сайт інтернет-магазину ELDORADO.UA та скористатися акційними пропозиціями й бонусами. Зручна система фільтрів, що використовується на сайті, допоможе швидко підібрати потрібну модель відповідно до бажаних параметрів. Аби правильно задати налаштування фільтрів, треба розібратися, які показники будуть доречними в залежності від того, як саме ви плануєте використовувати новий ноутбук.

Діагональ та роздільна здатність екрана

Розмір ноутбука варто підбирати у залежності від його призначення:

  • 10–14 дюймів — для навчання та подорожей;
  • 15–16 дюймів — для домашнього використання;
  • більш як 17 дюймів — для геймерів та людей, що працюють з графічними редакторами.

Розмір тут дійсно має значення, бо від нього залежить не тільки зручність користування, а й час автономної роботи — великий екран «садить» батарею.

Не менш важливою є й роздільна здатність екрана. Для пересічного користувача найприйнятнішим варіантом буде Full HD. Сучасні 4K Ultra HD та Quad HD потрібні лише в тому разі, якщо ви працюєте з графікою або граєте в деталізовані комп’ютерні ігри. Проте вони коштують дорого, тож рішення за вами.

Процесор

Одна з найважливіших частин ноутбука, від якої залежить енергоефективність та продуктивність роботи. Серед багатьох виробників найбільш популярними вважаються AMD та Intel, тож залежно від задач моделі будуть такими:

  • Intel Pentium, Intel Celeron, AMD Athlon — для школярів або звичайної офісної роботи;
  • AMD Ryzen 3 чи Ryzen 5, Intel Core i3/i5 — для користування вдома;
  • Intel Core i7/i9 або AMD Ryzen 5+ — для роботи зі спеціалізованими програмами або відеоігор.

Процесори AMD трохи дешевші за Intel, проте кількість споживання електроенергії в них більша, а швидкість відгуку трохи менша.

Оперативна пам’ять

RAM (ОЗП) впливає на стабільність одночасної роботи з великою кількістю програм, тому чим вона більша, тим краще працює ноутбук. Проте не варто впадати у крайнощі. Для офісних та домашніх ноутбуків достатньо всього 8 Гб, а для геймерів та спеціалістів, що працюють з «важкими» програмами, потрібно вже від 16 Гб та більше.

Для вибору ноутбука важливі й інші характеристики: тип відеокарти, місткість жорсткого диска тощо. Але в цьому питанні можна використовувати просте правило: те, що більше й дорожче, призначено для спеціалістів та професійних геймерів, а для пересічного користувача достатньо й середніх показників.