Особливості точного землеробства в Україні
20 Березня 2024

Точне землеробство допомагає контролювати якість та кількість врожаю за допомогою спеціального обладнання. Використовують датчики безпосередньо на полі, а також дрони та супутники для виявлення проблемних зон. Це ідеальний метод для плантацій з неоднорідною родючістю.

землеробство

Переваги методу

Оскільки точне землеробство потребує значних вкладень, його використовують лише для проблемних ділянок. В рамках методу використовують:

  • збір проб ґрунту за допомогою GPS для повноцінного аналізу;
  • комп’ютерні програми для створення карт, планів, аналізу урожайності;
  • прогнозування майбутніх вкладень та врожайності;
  • контролери та системи DGPS для відслідковування поточної ситуації;
  • комп’ютерний аналіз ситуації для підрахунку вкладених ресурсів;
  • дистанційне зондування за допомогою дронів та супутників.

Комплексне застосування цих методів дає можливість точно підрахувати вкладені ресурси, проаналізувати поточну ситуацію та прогнозувати майбутні дії. Можна визначити проблемні місця, відзонувати їх на комп’ютерних планах та застосувати особливу обробку.

Попри великі початкові вкладення, точне землеробство дозволяє більш ефективно використовувати усі ресурси та знижувати поточні витрати. Основою методу є індивідуальне керування окремими зонами, що мінімізує застосування добрив та хімікатів. В результаті збільшуються екологічність рослин та якість ґрунтів, а врожайність можна спрогнозувати точніше.

Впровадження точного землеробства

Для використання цього способу потрібно провести повноцінне навчання персоналу, закупити обладнання та налаштувати постійний доступ до інтернету. Щоб швидше окупити витрати, рекомендують застосовувати спосіб на ділянках не менше однієї тисячі гектарів.

Спочатку збирають повну інформаційну базу за допомогою супутників та програмного забезпечення. Віртуальна карта допоможе систематизувати дані про площу, стан ґрунту, врожайність. Для цього використовують курсовий покажчик, дрони, агрометр, автопілот із записом треку. Також знадобляться дані про погоду, гідрографію, дорожню сітку.

На другому етапі розпочинають моделювання процесів. Також можна використовувати історичні дані або інші статичні індикатори, щоб вирахувати витрати для кожної стратегії.

Пізніше їх можна редагувати за новими даними. Потім розпочинають реалізацію плану за допомогою віддаленого керування аграрною технікою та частого аналізу ґрунту й рослин. Це допомагає точніше визначити необхідні речовини та добрива.

Джерело: AgroApp Blog