Підприємницька культура – рушійна сила розвитку економіки
14 Лютого 2019

Доля американців працездатного віку, які займаються підприємницькою діяльністю складає близько 14% (майже 24 мільйона осіб), повідомляє один із двох провідних світових постачальників фінансової інформації для професійних учасників фінансових ринків – Bloomberg. Крім того, вік 11% підприємців складав на момент опитування 55-64 роки.

В Україні, на жаль, ці показники значно нижчі.

Що ж ми можемо зробити для того, аби підприємців в Україні стало більше, і щоб вони довше перебували у стані активної діяльності і заробляли досить коштів, щоб бути рушійною силою мікро- та макро- економіки країни?

Один із шляхів збільшення кількості та «якості» підприємців – це розвиток підприємницької культури серед населення.

Тож ми вирішили дослідити, чи так просто відкрити школу бізнесу, яка б могла давати людям необхідні знання та навики для ефективного ведення бізнесу.

Короткий список витрат, які будуть необхідні для запуску даного проекту:

  1. Розробка та проведення маркетингового дослідження ринку (ціни встановлюються індивідуально).
  2. Оренда приміщення для проведення занять та функціонування бізнес школи (площею від 30 до 50 кв.м) від 4 000 до 10 000 гривень на місяць.
  3. Розробка навчальних програм.
  4. Організація процесу навчання.
  5. Реклама.
  6. Непередбачувані витрати.
  7. Податки (в залежності від вибору організаційно – правової форми).
  8. Оплата праці бухгалтера та викладачів (в середньому 4-8 тис.грн. на місяць за одиницю).

Ось так, ніби просто, можна відкрити власну бізнес школу, запрошуючи спеціалістів з різних сфер для того, аби вони підіймали рівень обізнаності та допомагали виробляти практичні навички майбутнім або вже діючим підприємцям, а останні в свою чергу, – сплачували податки, платили заробітні плати працівникам і покращували соціально-економічне становище громадян нашої країни.

Щасти нам у цій справі!

Дмитро Лисий, ГО «Агенція сталого розвитку Хмельниччини»