Порада хмельничанам: як вибрати квартиру?
31 Січня 2019

Мова піде про новобудови, які  щойно побудували, або ось-ось будівництво завершиться.

У переважній  більшості статей в Інтернеті  розглядається проблема вибору квартири з точки зору ріелторів, забудовників, домовласників-перекупів, точніше –  з вигідної для них позиції.

Хтось продає, ви – купуєте. Очевидно, що  квартира – це не тільки місце нашого перебування, а й самого нашого життя у всіх його проявах.

Процесс придбання житла можна описати алогритмом: бюджет – сподобалась – придбали.

Однак насправді все трохи складніше, але й цікавіше. Перш ніж обрати квартиру, потрібно підібрати будинок з його прибудинковою територією. З ким обирати, шукати, від чого відштовхуватися? Пропоную шукати і перебирати варіанти з тими, хто не тільки в темі, але й у професії, дотичний до процесу зведення житла: виконроби, бригадири будівельної бригади, архітектори, дизайнери. Все ж краще – з останніми. У архітекторів і дизайнерів немає мети  продати, в крайньому випадку  не повинно бути. Краще, звичайно, якщо це той дизайнер, з яким ви підете далі.    У такого дизайнера немає секретів або лайфхаків, але є досвід і знання цієї «кухні» зсередини, він готовий залюбки поділитися своїми знаннями і досвідом.

Спочатку вибираємо будинок. Так-так, саме будинок, а не квартиру або метри квадратні. Кожен забудовник запропонує вам красиву картинку-візуалізацію свого (кращого) проекту, де все райдужно, безхмарно, практично – справжній крок у щасливе майбутнє. Але насправді доводиться самому уявляти і домислювати, яка має бути  прибудинкова територія,  благоустрій,  розміщення трансформатора, газового колектора, дитячого майданчика та їх сусідства, парковки, заїзду, проїзду, роз’їзду, стоянки. І добре б мати уяву про те, як оцінити і розібратися з усім цим з професійної точки зору.

Ось вона – точка відліку всіх «за» і «проти». Архітектори та дизайнери розуміються у питанні зсередини, тобто професійно.  Але цього не вистачить для розуміння, що таке «добре» і як з цим боротися.

Далі розберемося з конструкціями будинку, особливостями експлуатації його інженерних мереж, облаштуванням  входу, вестибюля, сходової клітки, ліфтів, і це тільки те, що на поверхні.

Важлива якість виконаних  робіт, адже саме ОСББ і ви особисто потім залишитеся сам на сам з проблемами експлуатації всіх  недовиконаних  зобов’язань забудовника.

На черзі – квартира. «Шикарна» обробка під’їздів, сходових клітин при відсутності вантажного ліфта або наявного, але неробочого, єдиного ліфта  не мусить вас захоплювати, навіть якщо вам загалом квартира сподобалася. Можна нескладним математичним шляхом підрахувати необхідну кількість ваших кровних коштів на доставку будматеріалів безпосередньо  до вашої квартири, наприклад, вище п’ятого поверху, і вирішити, скільки метрів квадратних ви змушені будете додати або зменшити у вашій квартирі за рахунок винагороди вантажникам.

Припустимо, ми дісталися до квартири і почали розглядати її. У багатьох випадках планування від забудовника нас не цікавить. Якщо  все ж його немає, це навіть добре: менше доведеться переробляти, і, як наслідок,  більше економити. До того ж якість виконуваних робіт тепер ви визначаєте самостійно. Безперечно, в самому просторі вашого майбутнього житла є позиції, на які ми не зможемо вплинути: наприклад, висота приміщення (нижче можна), місце розташування вікон і краєвид з них, стояки.  Забудовник дає певну кількість опцій: стяжки, штукатурка, розводка стандартної електрики, опалення, газовий котел, тощо. Щось вам підійде і це добре –  менше клопоту. Практика довела, що за  непотрібні опції переплачувати не треба. Краще взяти квадратні метри без «опцій», буде дешевше. Наведу приклад: купили квартиру з газовим котлом з розведеними і вже встановленими радіаторами опалення. Але є пропозиція опалювати квартиру теплими підлогами (ККД вище і економічніше), та й котел для себе можна підібрати з більш високим ККД. Радіатор (батарею) гріємо до 70 градусів за Цельсієм, тепла підлога – до  30-40 градусів, різниця в роботі котла і спожитого газу відчувається, а штори і тюль на вікнах крадуть тепло від батареї. І таких прикладів багато.

Важлива не тільки загальна квадратура квартири, але й  «чесні» квадратні метри та їх практичне використання.  Складно уявити собі квартиру  в два поверхи (яруси)  без сходового маршу і майданчиків , але вони  займають значний  простір. Таке  планування  допустиме в квартирі розміром,  наприклад, 150 і більше квадратних метрів, але не при 80-ти метрах квадратних.

Не залишимо без уваги інсоляцію. Прокидатися краще з сонечком, а готувати вечірні котлетки під пекучі промені заходу – не бажано (але можливо, до цього нікому немає діла). Якщо все ж труднощі  вибору подолані й прийнято рішення, вітаю, все тільки починається.

Вищевикладене відображає реальність, приховану від очей кінцевого споживача, без тисячі не згаданих  факторів , питань, проблем та їх вирішення досвідченим поглядом фахівців.

Отже,  коли, на якому етапі потрібено  зв’язатися з фахівцем?

Відповідь: на будь-якому зручному для вас. Краще – з самого початку.

Ми, архітектори і дизайнери, виконуємо місію  культури будівництва і знаємо трішки більше, адже  це наша робота і спосіб життя, тому дозволяємо собі давати вам рекомендації, щоб  якість життя стала кращою.

 

Дєдов Володимир, керівник студії дизайну інтер’єрів і архітектурного проектування DVdesign, тел.: 098-66-555-01.