Розслідування нещасних випадків на виробництві часто проводиться неналежним чином
28 Квітня 2020
Регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Хмельницькій області

Право на охорону праці  гарантоване Конституцією України, у  якій зазначено, що кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці (стаття 43).

Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини відповідно до статті 101 Конституції України здійснюється парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина. Більшість звернень і скарг, які надходять до Уповноваженого з прав людини в сфері охорони праці стосуються неналежного проведення розслідувань нещасних випадків, які стались на виробництві. Дійсно, статистика випадків виробничого травматизму в Україні є невтішною. Основним показником ефективності охорони праці в країні є рівень виробничого травматизму. Цей показник в Україні на фоні розвинених країн залишається досить високим. Причинами, які призводять до цього, зокрема, є невиконання чинних вимог законодавства щодо охорони праці роботодавцями; нехтування працівниками власною безпекою; застарілі та несправні обладнання, машини, механізми; неефективність та невикористання засобів індивідуального захисту працюючими та інші.

Сьогодні питання дотримання правил охорони праці на робочому місці, використання засобів індивідуального захисту працюючими є вкрай актуальними, зважаючи на ті виклики, з якими стикаються щоденно органи влади, роботодавці та  працівники в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19.

З огляду на поточну глобальну кризу у зв’язку із пандемією коронавірусної інфекції у світі, основна тема Всесвітнього дня охорони праці 2020 року була змінена Міжнародною організацією праці на проблеми боротьби зі спалахом інфекційних захворювань на виробництві, акцентуючи увагу на пандемії COVID-19. Раніше планувалось присвятити Всесвітній день охорони праці 2020 року проблемі насильства та домагань на робочому місці.

Девіз Всесвітнього дня охорони праці 2020 року: «ЗУПИНИМО ПАНДЕМІЮ: безпека і здоров’я на роботі можуть врятувати життя».

Навіть прості запобіжні та профілактичні заходи, інструктаж працівників, неухильне виконання вимог безпеки та гігієни праці на робочих місцях, забезпечення засобами індивідуального захисту та вжиття інших профілактичних та протиепідеміологічних заходів мають вкрай важливе значення для недопущення поширення випадків захворювання на COVID-19 та для збереження життя і здоров’я працівників.

Інституція Уповноваженого з прав людини наголошує на необхідності неухильного виконання роботодавцями статті 153 Кодексу законів про працю України, статті 8 Закону України «Про охорону праці» щодо створення на всіх підприємствах, в установах, організаціях безпечних і нешкідливих умов праці, забезпечення працівників спецодягом, іншими засобами індивідуального захисту, мийними та знешкоджувальними засобами.

Довідково: Щороку 28 квітня, у понад ста країнах світу, відзначається  Всесвітній день охорони праці. Вперше його було запроваджено Міжнародною  організацією праці (МОП)  у 2003 році. В Україні цей День отримав назву «День охорони праці» і відповідно  до Указу Президента України від 18 серпня2006 року він відзначається щорічно з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання, громадських організацій до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням, вшанування пам’яті осіб, які загинули на виробництві.