Що робити, щоб бойлер працював довго без проблем
27 Вересня 2022

Термін служби бойлера залежить від якості його комплектуючих та збірки, а також від того, як він встановлювався та використовується. Щоб вам не доводилося міняти його уже через пару років, купуйте хорошу модель. При виборі розберіться в характеристиках пристроїв, враховуйте гарантію від виробника та ознайомлюйтесь з відгуками від користувачів. Не вибирайте серед найдешевших пристроїв — краще відразу заплатити більше та не непокоїтися. 

Багато чого залежить від якості встановлення та користування. Щоб убезпечити електроніку від раннього виходу з ладу, водонагрівальні бойлери потрібно підключати до електрики через реле контролю, пристрій автоматичного відключення чи стабілізатор напруги. Це дозволить захистити техніку від коротких замикань та коливань напруги в мережі.

Чому потрібно раз в 1-2 роки розбирати водонагрівач

Виробники рекомендують раз на 1 або 2 роки (залежить від моделі та характеристик) проводити технічне обслуговування бойлерів. Воно включає:

  • чистку;
  • заміну магнієвого анода.

За цей час в середині бака накопичуються вапняні відкладення, які з часом можуть призвести до поломки ТЕНу. І що важливо, перші 1-2 роки вони відкладаються в розсипчастому м’якому стані, а надалі накип може наростати на нагрівальному елементі у вигляді кам’яного нальоту. Щоб уявити цю картину, згадайте, як він відкладається на диску та внутрішніх стінках електричного чайника.

Причина того, що вапняний наліт починає твердіти лише через 1-2 роки, полягає в дії магнієвого анода. Він відтягує на себе негативний вплив накипу, рятуючи цим самим ТЕН і внутрішні стінки бака. Потім, коли шар магнію на аноді закінчується, фізико-хімічні компоненти води починають відкладатися на нагрівальному елементі. Також вони негативно впливають на внутрішні стінки бака, що може призвести до корозування та виникнення протічок.

Типові несправності водонагрівача

Далі описані проблеми, які можуть виникнути як в результаті дії накипу, так і за іншими причинами.

  • Перегрів води. Причиною цього найчастіше буває збій в роботі термостата або датчика температури, в результаті чого нагрівач вимикається несвоєчасно.
  • Недостатній нагрів. Найчастіше на це впливає великий шар вапняного нальоту, що накопичився на ТЕНі. Виходить так, що він гріє накип, а не воду.
  • Часте увімкнення/вимкнення. Причина та ж, що і в попередньому пункті.
  • Бойлер не гріє взагалі. Можуть бути проблеми з електричною частиною приладу. Але, знову ж таки, частіше несправність виникає через вихід з ладу ТЕНу.
  • Протікання. Виникає через корозію, яка поширилася по внутрішніх стінках бака.
  • Шумність. Бойлер починає шуміти більше при зростанні шару накипу.
  • Поломка електроніки. В сучасних моделях з електронною системою керування відповідний модуль може вийти з ладу у зв’язку з нестабільністю напруги в мережі.

Для унеможливлення виникнення описаних проблем та продовження терміну служби водонагрівача рекомендуємо викликати фахівця для його встановлення. А також не нехтувати регулярним технічним обслуговуванням.