Що робити, коли курс валюти зростає, а продажі падають?
20 Лютого 2019

Навіть у Хмельницькому, де немає бізнес-академій та серйозних бізнес-шкіл, мало знайдеться підприємців, які не чули б про оптимізацію та вдосконалення бізнес процесів.

Але справжня проблема не в тому, щоб почути чи знати про щось, а в тому, щоб реалізувати те, що знаєш.

Тож ми вирішили нагадати усім, хто спостерігає за падінням продажів у своєму бізнесі та поступовим ростом курси валюти, про те, що робити в такій ситуації.

Найперше, що радять спеціалісти – обрати метод або методи, якими користуватиметься підприємець для втілення позитивних змін.

Кожен може обрати групу, а потім і метод, який підходить саме його бізнесу для оптимізації бізнес-процесів:

  1. Формалізовані універсально-принципові методи, які засновані на застосуванні успішного досвіду і формалізованих принципів для побудови ефективних бізнес-процесів. Ці методи є універсальними і підходять для оптимізації будь-яких бізнес-процесів для будь-якого бізнесу і практично не залежать від його специфіки (серед таких методів – впровадження CRM та BPM систем, які дозволяють ефективніше працювати з клієнтською базою та різними видами існуючих процесів)
  2. Методи бенчмаркінгу. Ці методи засновані на вивченні, аналізі і подальшому копіюванні елементів процесів успішних компаній, що займаються схожими видами діяльності (як радив Сем Уолтон, засновник «Walmart»: кращі прийоми завжди можна підгледіти у конкурентів).
  3. Методи групової роботи. Ця група методів об’єднала різні технології роботи в команді: метод мозкового штурму, метод групового рішення задач тощо. Їх використання дозволяє розробити нові ефективні рішення, раніше нікому не відомі, що дозволяє компанії бути лідером за технологіями, що використовуються (якщо підприємець працює не один – то його команда згенерує за 10-20 хвилин купу ідей, які потім можна протестувати на ефективність. І це майже нічого не коштує).

Оптимізація бізнес-процесів організації має наступні переваги:

  • скорочення витрат, тривалості та кількості помилок у кожному з проаналізованих процесів;
  • формування у працівників компанії та керівників чіткого розуміння того як, коли, хто та що необхідно робити для досягнення поставлених цілей;
  • інтегрування зі стратегією компанії та ключовими показниками її ефективності;
  • можливість підготовки до успішного, продуманого та ефективного впровадження інформаційних технологій;
  • можливість підготуватись до ефективного та обґрунтованого організаційного редизайну;
  • зростання керованості компанії;
  • покращення взаємодії між працівниками та підрозділами компанії;
  • наближення до сертифікації за стандартами ISO: 9000;
  • зростання інвестиційної привабливості компанії.

Таким чином, можна визначити, що в  сучасних умовах мінливого бізнес-середовища головним завданням бізнесу стає швидке реагування на ці зміни і таке ж швидке впровадження адекватних змін в організації і веденні бізнесу.

Оптимізація бізнес-процесів є однією з основних,  стратегічно важливих завдань підприємства, що визначають усю його подальшу  ефективну діяльність.

Дмитро Лисий, ГО Агенція сталого розвитку Хмельниччини