Соціальне підприємництво в Україні існує, хоч і не має преференцій
18 Вересня 2018

Ви, напевно, чули про соціальне підприємництво та соціальну відповідальність бізнесу. Що ж воно таке і для чого потрібно віддавати чималу частку свого прибутку на вирішення якихось там соціальних проблем, або ж створювати спеціальні програми корпоративної соціальної відповідальності бізнесу?

Спробуємо розібратись у цьому питанні.

Wikipedia пояснює це явище так:

Соціальне підприємництво — підприємницька діяльність, спрямована на інновативну, суттєву та позитивну зміну у суспільстві. В той час, коли бізнесмени концентровані на створенні фінансового прибутку, соціальні підприємці займаються збільшенням соціального капіталу. Вони задіяні у таких галузях, як освіта, охорона довкілля, боротьба з бідністю та права людини.

Один з найвідоміших соціальних підприємців Нобелівський лауреат 2006 року Мохаммад Юнус, засновник Граммін Банку.

Соціальне підприємництво існує і в Україні. Каталог українських соціальних підприємців можна побачити за посиланням http://www.socialbusiness.in.ua/index.php/sotsialni-pidpryiemstva/katalog , проте це не повний список, сюди принаймні варто додати усім відому піцерію «Ветерано», яка допомагає адаптуватись ветеранам АТО, а також благодійний магазин «Ласка», що власним коштом фінансує кілька соціальних проектів для сиріт, і звісно ж «Урбан спейс», де народжуються та реалізовуються власним коштом проекти з розвитку міст, де працює ресторан.

Наразі у нашій державі особливих преференцій для соціальних підприємців у вигляді податкових пільг абощо немає, проте дехто з них має можливість отримувати кошти з різних європейських фондів з розвитку соціального підприємництва. Так, наприклад, в Україні кожен бажаючий може скористатись краудфандинговим майданчиком «Велика ідея» для збору коштів на свій соціально-підприємницький стартап або заповнити проектну заявку для участі у різноманітних грантових конкурсах і отримати кошти на стартові витрати по проекту.

Серед основних загальновідомих донорських організацій, які надають кошти під такі та схожі за змістом проекти:

  1. Програми соціального інвестування Western NIS Enterprise Fund (WNISEF)
  2. Програми Розвитку ООН
  3. Міжнародної організації з міграції.
  4. Фонд “Монсанто”,
  5. Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад” (Heifer International)
  6. Інші.

Соціальні підприємці власними бізнес-методами приносять людям користь та дарують надію своєю щоденною працею, не лише створюючи нові робочі місця для працевлаштування представників уразливих груп, але й вирішуючи інші наболілі суспільні проблеми.

Якщо ви все ж не зрозуміли або, навпаки, зрозуміли і зацікавились цим явищем, можете особисто завітати на зібрання соціальних підприємців в кількох містах України, зареєструвавшись за посиланням на цей захід: «Хакатон із соціального підприємництва» http://www.ufb.org.ua/aboutus/novini-forumu.htm?id=5764

 

 

ГО «Агенція сталого розвитку Хмельниччини»

Дмитро Лисий Бізнес-аналітик, StartUp developer.