Відпочивайте розумно, з користю і задоволенням!
16 Липня 2018
нейропсихолог

Більшість людей проводить на роботі значну частину життя. Напружений робочий графік та відсутність повноцінного відпочинку часто призводять до емоційного вигорання та виснаження. Кожен з нас має певний резерв енергії, який поступово вичерпується. Звісно, власний резерв необхідно поповнювати не лише раз на рік у відпустці, а й протягом всього часу. Наприклад, можна знайти хобі, заняття, що приносить вам задоволення: малювання, прогулянки, плавання, спорт. До того ж, вчені вивели ідеальну формулу того, як багато працювати і не відчувати виснаження – кожні три місяці влаштовувати один день запланованого повноцінного відпочинку, а найкраще – влаштовувати короткі мандрівки. Але важливість і необхідність відпустки це не зменшує.

Для багатьох людей ідея залишити свій офіс протягом повного тижня викликає тривогу. Здається, що роботи стане більше, а щось може навіть і погіршитись. І, на жаль, не завжди допомагає пояснення, що мати такі думки погано, що це  впливає на психологічний і психічний стан. Дослідники виявили, що жінки, які рідко брали відпустки, частіше хворіють на інфаркти, ніж ті, які регулярно відпочивали. У іншому дослідженні вчені протягом 9 років спостерігали за 12 тисячами чоловіків з високим ризиком серцево-судинних захворювань і виявили, що ті, хто брали відпустки, мали менше серцевих нападів. Отже, відсутність відпуски негативно впливає як на особистість людини, так і на здоров’я! До того ж, втомлені і виснажені, ми недостатньо уважно та якісно виконуємо роботу, згодом стаємо незадоволеними собою і своїми результатами. До того ж, менше часу спілкуємось з близькими і це також з часом призводить до незадоволеності. Загалом, з часом такий стан призводить до відчуття «замкнутого кола», але це результат нашого відношення до самих себе. Ваш стан у ваших руках! Вид відпочинку також важливо підбирати під ваші особисті побажання.

Тривалість відпустки теж важливий фактор. Від першої доби рівень задоволення відпусткою зростає поступово, і пік можна спостерігати приблизно на восьмий день, а потім настає ефект плато або задоволення повільно падає. Таким чином, довгі відпустки хоч і дають більше можливостей, наприклад, для подорожей, не обов’язково призводять до більшого задоволення. Емоційний приріст настрою, енергії та щастя від відпустки триває три або чотири тижні (у перфекціоністів і трудоголіків нове виснаження може відбутися швидше).

Тому, можливо, замість однієї великої відпустки варто кожні кілька місяців влаштовувати собі короткі канікули, які можуть забезпечити більший рівень відновлення.

Обирайте комфортний за видом і тривалістю відпочинок! Будьте щасливими, адже бути щасливим – просто!