Як підвищити ефективність сонячної батареї
29 Листопада 2022

Сьогодні сонячні панелі набувають популярності серед населення. Їх використовують для генерації електроенергії як для побутових потреб, так і для підзарядки мобільних пристроїв у дорозі. Усім необхідно, аби їх батареї були максимально продуктивними. 

Ефективність характеризується коефіцієнтом корисної дії пристрою, тобто відношенням кількості виробленої енергії до поглинутої. Саме розмір виробленої потужності залежить від якості сонячної батареї, що пов’язана з типом кремнієвого елементу. Ще на продуктивність впливають:

  • втрати в системі;
  • місце монтажу та орієнтація;
  • кут нахилу;
  • спектр та інтенсивність інсоляції;
  • погодні умови.

Для мінімізації дії цих чинників потрібно дотримуватися певних порад.

Монокристалічні комірки

Кристали кремнію — головні елементи у сонячних батареях. Від їх чистоти залежать фотогальванічні властивості. Відсутність домішок та цілісність комірок забезпечують максимальні показники ефективності. Ці панелі коштують дорого, проте якщо зіставити ціну та ККД, то вони виграють у дешевших аналогів, бо разом з погіршенням якості знижується ККД.

Покриття з антивідблиском

Понад 30% світла, що потрапляє на елементи, не поглинається, не трансформується в електроенергію. Щоб цього не сталося, на фотоелементи наносять спеціальне покриття, яке не дозволяє відбивати промені сонця.

Комірки з шорсткою поверхнею також мають антивідблискові властивості.

Правильна орієнтація

Під час встановлення повертайте панелі обличчям на географічний південь. Якщо немає такої можливості, тоді на захід. Це дасть змогу генерувати максимальну кількість енергії, бо сонячне світло потраплятиме на них впродовж усього дня.

Кут нахилу

Залежить від широти вашої місцевості. Так для міста фонтанів складатиме 49°, тобто сонячна панель у Вінниці повинна бути нахилена під таким кутом до горизонту. Якщо поверхня має нахил, то різниця цих двох показників вкаже кут, під яким встановлювати обладнання.

Ліквідуйте тінь

Навіть найменше затінення може знизити ефективність на 30%, а то і більше. Тому слідкуйте, аби навколишні об’єкти не створювали затінок. Також потрібно перевіряти, щоб на поверхні елементів не було сторонніх предметів, на кшталт опалого листя.

Акумулюйте енергію

Для економії коштів, придбайте акумулятори або комплекти зарядної станції в Алло.юа у Вінниці. Вони будуть зберігати невикористану електроенергію. Це дасть можливість споживати її у темний час доби чи у похмуру погоду.

Регулюйте кількість споживчих пристроїв

Не заряджайте одночасно багато потужних гаджетів. Так надовго збережеться накопичений заряд, легше буде відновлювати його запаси.

Портативні сонячні батареї при вмілому використанні стають незамінним супутником у поході, а також при проблемах з електроенергією. Запасайтесь пристроями та заощаджуйте електроенергію.