Як правильно обробляти рани
29 Січня 2023

Подряпини, порізи, рани рваного характеру не рідкість у повсякденному житті. Травмуватися можна як на вулиці або на роботі, так і вдома, на дачі. Будь-яке порушення цілісності шкірних покривів, навіть незначне, потребує обробки.

Порядок обробки ранової поверхні

Для початку слід добре помити руки та протерти їх спиртовою серветкою або спиртом, спеціальним засобом. Після цього можна приступати безпосередньо до обробки.

Порядок дій наступний:

  • насамперед важливо оглянути отриману травму, визначити, наскільки серйозне пошкодження;
  • спробувати зупинити кров;
  • рану потрібно промити 3% перекисом водню, 0,5% розчином фурациліну або хлоргексидину чи слабким розчином марганцівки, осушити за допомогою серветки;
  • шкіру навколо рани обробити антисептичним засобом, після чого накласти стерильну пов’язку, яку потрібно періодично міняти;
  • якщо травма супроводжується сильним болем, прийняти знеболювальний препарат.

У разі глибокого порізу слід звернутися до лікаря. Нерідко в таких випадках накладаються шви та призначаються мазі, наприклад, Левомеколь, для швидкого загоєння. Купити цей та інші медичні препарати можна без рецепта у мережі аптек «Бажаємо здоров’я» у кожному українському місті за порівняно невисокою ціною.

Практичні рекомендації

  1. Будь-яка рана, одержана в побутових умовах, брудна. Перш ніж приступати до обробки, її необхідно добре очистити, бажано не торкаючись руками. Це прискорить процес загоєння та виключить виникнення ускладнень.
  2. Обробці підлягають виключно краї рани. Зеленку, йод, спирт, інші засоби в неї не можна лити, тому що можливі ускладнення. Ці засоби викликають опік тканини, що не лише ускладнить процес загоєння, а й спровокує появу грубого рубця.
  3. У ситуації з глибоким порізом потрібно накласти тугу пов’язку, щоб зупинити кров, і звернутися до травматолога. Важливо пам’ятати, що такі пов’язки можна накладати не більше ніж на 30 хвилин.
  4. На рани рваного характеру та порізи можна накласти ранозагоювальну, антибактеріальну мазь Левомеколь або іншу, аналогічну за дією. Зверху обов’язково накладається стерильна марлева пов’язка.
  5. І сама рана, і пов’язка мають бути завжди чистими.

Якщо ви бачите, що стан ранової поверхні з часом не покращується, а, навпаки, вона мокне, з’являється гній, дискомфорт, біль, отже, швидше за все, до неї потрапила інфекція. Потрібно обов’язково йти до лікаря.

Важливо! Щоб швидше відновитися після травми, слід подбати про свій імунітет – правильно та повноцінно харчуватися, дотримуватись режиму сну.